Deroepert
Door Henk Folkerts

Uitzonderlijk

In de Grote Kerk was dit weekend het bierfestival. Vanaf de opbouw op donderdagmiddag tot aan het schoonmaken in de nacht van zaterdag op zondag waren mijn vrouw en ik daarbij betrokken. Het was een lang weekend, maar het was de moeite waard. Leuke, enthousiaste en gemotiveerde mannen van de Round Table, die het mes aan vier kanten lieten snijden.

De opbrengst van het festival gaat naar een goed doel. De mannen huren de kerk van de Stichting Grote Kerk Cultureel. Met die opbrengsten kan de stichting nog meer culturele activiteiten organiseren. Wat indirect ook weer goed is voor het behoud van dit prachtige gebouw. Daarbij hadden de mannen zelf ook nog eens een mooi weekend.

Er zijn echter ook mensen die vinden dat een bierfestival in een kerk een stap te ver is. De mensen die ik dit weekend hierover sprak kwamen overigens niet veel verder dan ‘dat hoort toch niet’. Er zullen overigens ongetwijfeld genoeg mensen zijn die betere argumenten hebben en weer anderen die dat prima kunnen weerleggen. Dat schiet dus niet op. Je ziet het echter overal in het land, kerken die inkomsten nodig hebben, onder andere omdat ze moeite hebben de mensen aan zich te binden.

De Stichting Grote Kerk Cultureel, die voor een mooi bedrag de kerk huurt, zorgt er mede voor dat de kerk kan worden onderhouden en zijn eigen activiteiten kan blijven ontwikkelen. De kerk krijgt geld en wij een prachtige ruimte waarin we het afgelopen jaar ongeveer 15.000 mensen hebben laten genieten van cultuur in de breedste zin van het woord.

Wat mij betreft ontvangen we volgend jaar weer de mannen van het bierfestival, alleen die bierlucht, die moet wel uit de kerk. Het liefst voor zondag 10.00 uur.