Kerstboom op Groninger Grote Markt komt dit jaar uit Winschoten

De traditionele Kerstboom op de Grote Markt in Groningen komt dit jaar opnieuw uit Oost-Groningen. De jaarlijkse zoektocht van de Groningse binnenstadswinkeliers leidde naar een tuin in Winschoten.

‘Kerstboomjager’ Louis van der Tuin is bijzonder ingenomen met de winnaar die hij voor de komende feestdagen heeft gevonden in opdracht van de Groninger City Club. Een recente oproep in onder meer deze krant leverde in twee maanden tijd meer dan dertig bomen op om uit te kiezen.

Klassieke spitse sparrenkroon

De uitverkoren boom is niet alleen de mooiste maar ook meest haalbare optie, zegt Van der Tuin. ,,Ruim twintig meter hoog en vijftig jaar oud, met rondom een volle en klassieke spitse sparrenkroon.’’

De boom belandde ooit na de Kerst in de Winschoter achtertuin. Hij is daar goed uit weg te takelen, volgens transportbedrijf Wagenborg dat de uitverkoren Grote Markt-boom ieder jaar naar de stad haalt.

Oost-Groningen als Kerstboomhofleverancier van de Grote Markt

Oost-Groningen is zo'n beetje hofleverancier van de Grote Markt-boom. Er kwam al twee keer een boom uit een tuin in Oude Pekela (2017 en 2015), een keer uit Scheemda (2016) en nu dus uit Winschoten. Bomen uit particuliere tuinen in Leek, Glimmen en de Groninger wijk Helpman hebben ook al als kerstboom op de Grote Markt gestaan.

‘Boompje’ krijgt na halve eeuw eindbestemming op Markt

Op vrijdag 6 december gaat de zaag erin, de maandag daarop wordt de boom geplaatst. Op donderdag 12 december worden de lichtjes ontstoken en die blijven branden tot maandag 30 december.

Van der Tuin wil nog niet zeggen waar en bij wie de winnende boom is gevonden. ,,Maar de eigenaresse vindt het mooi dat haar ‘kerstboompje’ straks na vijftig jaar op de Grote Markt zijn eindbestemming krijgt.’’

Sinds een aantal jaren haalt de gemeente Groningen de belangrijkste kerstboom van de stad bij particulieren. Alleen vorig jaar lukte dat niet en werd weer - net als heel vroeger - een boom in de Drentse bossen bij Borger gekapt.