Oostermarke in Emmen heeft vernieuwd dagcentrum: 'Het is hier nu ruimer en gezelliger'

Emmen - Vandaag - op Wereld Alzheimer Dag - is het vernieuwde dagcentrum in het Emmer woonwijkcentrum Oostermarke geopend. Aan de rustieke Veenkampenweg liet de negentigjarige Nel de Vries zaterdagmiddag een grote ballon gevuld met confetti ploffen.

De geboren Zuid-Limburgse is een trouwe bezoekster van het dagcentrum. Hobbyclubs van Oostermarke presenteren de eigen activiteiten na de vuurdoop van het dagcentrum. Verder regelde de organisatie muziek door het duo Only Us.

Het centrum moet ouderen met en zonder beginnende dementie structuur en een zinvolle invulling van de dag geven. Het fraaie onderkomen in Oostermarke is zeven dag per week open. Bezoekers kunnen er bijvoorbeeld samen koken en eten. Aan activiteiten is er geen gebrek. Er gaan thans zo’n tien tot twaalf bewoners naar het dagcentrum, waar plaats is voor maximaal zestien ouderen.

Eén van de ouderen is dus de nog altijd actieve Nel de Vries. De Emmense is blij met het vernieuwde dagcentrum. ,,Het is hier nu ruimer en gezelliger”, vertelt zij. ,,Meer licht en meer ramen vind ik ook wel zo prettig zodat we elkaar beter kunnen zien.” De bezoekster van het eerste uur heeft in het dagcentrum een fraai uitzicht op het buitengedeelte, compleet met beweegtuin. De Vries gaat al bijna negen jaar naar het dagcentrum. ,,Elke dag”, vult zij aan. ,,We zijn hier creatief bezig en wandelen buiten om bloemen te verzamelen. Daar gaan we binnen mee aan de slag.”

Veenland Express

De ouderen kunnen doorgaans van tien uur ‘s morgens tot acht uur ‘s avonds naar het dagcentrum. Zij gaan er ook samen op uit. Zo werd er al een rit gemaakt door het Bargerveen met de populaire Veenland Express en gingen de bewoners op de koffie bij de buren in het Emmer woonwijkcentrum Zuidermarke. Aan een meer gestructureerd activiteitenschema wordt gewerkt. Het dagcentrum is uitgerust met bijvoorbeeld een open haard en een grote tv. Samen aan tafel zitten kan uiteraard, maar even alleen zijn in een gezellig aangekleed hoekje kan ook.

De opening van het vernieuwde dagcentrum vormt de aftrap van de week van dementie in Oostermarke. Mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers kunnen dinsdag 24 september naar een interactieve theatervoorstelling over dementie. De belevenistafel in Oostermarke staat donderdag 26 september centraal en die dag wordt een stamppotbuffet geserveerd voor alle bewoners. Het winkeltje van Oostermarke verkoopt komende week bolchrysanten. De opbrengst is voor Alzheimer Nederland.