34 kilometer tussen Gasselternijveen en Zwartemeer: Hoe gevaarlijk is de Drentse Mondenweg?

De weg is recht en lang. De weggebruiker die de Drentse Mondenweg, ook bekend als de N379, helemaal aflegt, heeft iets meer dan 34 kilometer gereden. Maar is de weg gevaarlijk? De provincie Drenthe, eigenaar van de weg, legt uit.

De Drentse Mondenweg heeft een reputatie. De weg tussen Gasselternijveen en Zwartemeer nodigde sommige bestuurders uit het gaspedaal diep in te trappen op rechte stukken. De politie voerde controles uit en deelde boetes uit. Om de veiligheid te vergroten besloot de provincie Drenthe al geruime tijd geleden de weg grondig aan te pakken.

Maximum snelheid is 80 kilometer per uur

In een tijdsbestek van tussen de 10 en 15 jaar zijn meerdere rotondes en kruisingen aangelegd. Ook kwamen er middengeleiders en zogenoemde opstelvlakken voor afslaand verkeer. Daarnaast werd de berm verstevigd. Nog steeds controleert de politie op snelheid en nog steeds worden bekeuringen uitgedeeld, al zijn precieze cijfers volgens een woordvoerder niet te geven. De maximumsnelheid bedraagt 80 kilometer per uur.

Zoals op iedere weg zijn in het verleden ook op de Drentse Mondenweg ongelukken gebeurd, meldt de provincie Drenthe op basis van cijfers. Tot deze week, toen een 17-jarige jongen uit Musselkanaal en een 18-jarige bestuurder uit 2e Exloërmond verongelukten, waren er nog geen doden te betreuren.

Gegevens: Provincie Drenthe

‘Niet zo gevaarlijk als sommigen denken’

Buurtbewoners beaamden dinsdag dat de weg niet zo gevaarlijk is als sommigen - wellicht met ervaringen van het verleden - denken. Een echtpaar dat al tientallen jaren vlak bij de kruising woont waar maandagavond een fataal ongeluk gebeurde, ziet de effecten van de genomen maatregelen. ,,Aan de kant van de Valtherdijk zijn op een gegeven moment zelfs stopborden geplaatst. Tot begin jaren tachtig was er geen fietspad langs de Mondenweg. Daarna is de weg veel veiliger geworden.’‘