Tessa Geerling: ‘Behandeling in Amerika vergroot kans op herstel enorm’

Schoonebeek - Sportvrouw van het jaar 2016 in Drenthe Tessa Geerling leefde voor haar sport BMX, maar de 24-jarige Schoonebeekse zag haar favoriete bezigheid in duigen vallen. Lees meer over Tessa - zij studeert International business and languages - in deze editie van Sportief Persoonlijk.

Tessa, wat gebeurde er twee jaar geleden?
„Ik ben tijdens een nationale wedstrijd in de halve finale hard ten val gekomen op mijn hoofd. Hierdoor heb ik een zware hersenkneuzing opgelopen.”

Hoe is het nu met je?
„Naar omstandigheden redelijk, alleen kamp ik nog dagelijks met de gevolgen van mijn hersenkneuzing. Altijd moe, futloos, hoofdpijn, geen energie, ik ben heel erg laag belastbaar, snel en ook vaak overprikkeld, heb last van licht en geluid en kamp met concentratie- en geheugenproblemen. Ik kan maar twintig minuten leren per keer voor school en dat zo’n drie keer op een dag. Ik ben bezig om mijn studie af te ronden, maar dat gaat natuurlijk niet zo snel meer. Daar gaat al mijn energie heen.”

Waarin voel jij tegenwoordig een belemmering?
„Eigenlijk in alles. Alledaagse dingen zijn echt een struggle. Werken gaat niet en naar school ga ik niet. Dat zorgt voor te veel prikkels. Autorijden, supermarkt, een keer met vriendinnen iets doen, een keertje wandelen of zwemmen: alles moet vooraf heel goed gepland worden en ik moet altijd afwegingen maken wat ik wel en wat ik niet kan doen. Van de meeste dingen die ik doe, krijg ik erge hoofdpijn en moet ik een paar dagen tot soms een week of weken van bijkomen. Eigenlijk is ook niks leuk om te doen omdat je altijd alles met hoofdpijn doet. Ik heb mezelf sinds de val ook eigenlijk nooit meer fit gevoeld. Als ik wakker word, ben ik al moe. En mijn sociale leven is ineens heel klein.”

Je bent niet volledig hersteld, maar je hebt plannen voor een behandeling in de VS. Vertel eens.
„In Amerika zit een kliniek, die Cognitivefx heet. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van hersenkneuzingen/Post Concussion Syndrome (PCS). Daarvoor gebruiken zij unieke behandelmethoden, die nergens ter wereld beschikbaar zijn. Ze maken een functioneel cognitieve MRI- scan, waarbij precies in kaart wordt gebracht naar welke delen het bloed toestroomt en welke delen van de hersenen inactief en overactief zijn. Gebaseerd op deze resultaten wordt een persoonlijk behandelplan - EPIC treatment (Enhanced Performance in Cognition) - samengesteld. Ze hebben echt al ontzettend goede positieve resultaten behaald en veel patiënten geholpen, waarbij de patiënten hun ‘oude’ werkzaamheden weer konden hervatten van voor de PCS. Die ze niet hebben kunnen uitvoeren door hun PCS. Daarnaast meldt 95 procent van de patiënten dat ze betere resultaten hadden met de EPIC- behandeling in vergelijking met andere soorten behandelingen die ze eerder kregen voor hun Post Concussion Syndrome.”

Waarom heb je gekozen voor het doneerplatform GoFundMe?
„Na een beetje zoeken kwam ik terecht bij dat platform. Het is een groot platform dat echt veel gebruikt wordt. En het belangrijkste: het is een betrouwbaar platform. Maar ik heb ook mijn bankgegevens erbij gezet zodat het ook mogelijk is om directe overboekingen naar mij te maken als mensen dat fijner vinden om te doen.”

Wat is jouw doel met deze actie?
„Genoeg geld inzamelen zodat ik voor behandeling naar Amerika kan. En daardoor een deel van mezelf terug zien te krijgen en ik een kans heb om weer mee te draaien in de maatschappij.”

Kans op volledig herstel?
„Amerika vergroot die kans echt enorm! In Nederland ben ik ‘uitbehandeld’ en is het eigenlijk ‘leer er maar mee leven, je hebt handvaten gekregen om het zo aangenaam mogelijk te maken’. Ondertussen kan ik nog niet eens naar school en/of werken. En maar hopen dat ik door de jaren heen nog een beetje progressie mag boeken. Nu loop ik al best een tijdje tegen heel veel dingen aan, die gewoon niet verbeteren: autorijden, studeren en sociale gelegenheden bijvoorbeeld. Ik wil volgend jaar graag met mijn afstudeerstage beginnen, maar ook hier zou ik een soort re-integratie programma moeten draaien waarbij ik begin met maximaal één uur per dag en dan maar hopen dat je zover mogelijk komt. Daarom wil ik naar Amerika! Ze hebben daar een uniek behandel- traject en ik geloof echt dat dit een heel groot verschil maakt. Dat geeft mij de kans om een ‘normale’ baan en leven te hebben.”

Dan even terug naar jouw favoriete sport. Wie is jouw grote voorbeeld?
„Ik heb nooit echt specifiek een voorbeeld gehad in de sport. Maar meer voorbeelden van verschillende BMX-ers: hoe zij het aangepakt hebben, doorzettingsvermogen, wilskracht en zo ver zijn gekomen waar ze nu staan.”

Gloriemoment?
„Dat was toch wel het jaar 2015, waarin ik dubbel Nederlands kampioen, Europees kampioen - en zilver op het EK - en dubbel wereldkampioen werd.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Ik weet niet of ik ooit weer kan BMX-en. Voor nu vind ik het belangrijk dat ik ‘gewoon’ normaal werk en een sociaal leven kan leiden en hopelijk daarnaast kan sporten om een beetje fit te blijven.”

Een relatie?
„Ja, met Robin. Alweer bijna drie jaar.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:
„Ik ben eigenlijk altijd thuis. Ik kan niet naar school omdat dit te veel prikkels geeft en al mijn energie gaat daarheen. Een bijbaan kan ik daardoor niet aan. Het draait allemaal om het herstel, daarvoor heb ik in de revalidatie gezeten van het ziekenhuis Scheper. Toen ik terugkwam van de behandelingen in het ziekenhuis, ging ik meteen door naar bed. Als ik nu thuiskom nadat ik iets heb ‘ondernomen’, ga ik ook meteen naar bed omdat ik dan kapot ben.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Eigenlijk draait heel mijn leven sinds de val om mijn herstel. Een stukje wandelen met de hond vind ik wel fijn om te doen. Lekker buiten zijn en het is er rustig.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Dierenarts.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Dat ik dubbel Nederlands, Europees en dubbel wereldkampioen ben geworden. Voor mijn studie heb ik een half jaar in Mexico gewoond, wat echt fantastisch was. Daar ben ik naar school geweest en heb er zoveel geleerd. Heel leuk om in een land te zijn waar het zo erg verschilt met Nederland. Ik moest me aanpassen aan hun cultuur en gewoontes: heel tof!”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„Hopelijk willen jullie doneren en mijn actie delen om zoveel mogelijk mensen te bereiken! De link op internet is als volgt: www.gofundme.com/f/help-mij-om-van-hersenletsel-te-herstellen.”

Meedoen

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.