Heden & Verleden: Eigen schuld, rupsenbult

Emmen - Er was eens een dorp dat zich moedig verzette tegen een invasie. Terwijl anderen kreunden en steunden, ging Wapserveen de strijd aan met de eikenprocessierups.

Het was biologische oorlogsvoering van de bovenste plank: nestkastjes en planten werden geplaatst om vogels, sluipwespen en kevers te lokken. Het was een succes, want de vijand van onze vijand bleek een vriend. Het aantal harige terrorrupsen nam met 80% af. Hoe? Hap, slik, weg: Rupsje Nooitgenoeg werd zelf een lekker maaltje. Nu maar hopen dat de hulptroepen niet een nieuwe plaag worden.

Wapserveen triomfeert in de veldslag, maar de oorlog is amper begonnen. De temperatuur op aarde stijgt, waardoor de eikenprocessierups, de reuzeteek en andere minimonsters floreren. Ondertussen blijven wij lomp de ecosystemen vernietigen.

Kent u misschien de schoolplaten van Marinus Koekkoek? Deze kunstenaar bracht zulke ecosystemen tot leven in tekeningen als ‘te midden van land en ijs,’ ‘onder de dadelpalmen’ en ‘in het Braziliaanse oerwoud.’ De laatste hoop ik nog te kopen voordat deze, net als de echte jungle, de fik in gaat.

Als klein jongetje waren de Nederlandse taferelen mijn favoriet. Ze inspireerden me tot expedities in eigen wildernis. Een mierennest bestuderen, een spin in een potje of op kikkers vissen zou eigenlijk verplichte kost voor ieder kind moeten zijn. Het leert hen de natuur te bewonderen en respecteren.

Maar hoelang duurt het voordat de wereld op de schoolplaten niet meer bestaat? Zolang we bos kappen, gif spuiten en steden bouwen, zullen ecosystemen verder uit balans raken. En dat zullen we merken.

Gelukkig laat de Amazonehype zien dat we wel willen veranderen. Sociale media staan in vuur en vlam, hulpberichten vliegen de wereld over en de Braziliaanse president schitterde in terughoudendheid. Toch gaf hij Duitsland en Noorwegen een terechte tik op de neus: ‘Ga zelf bomen planten!’

Ja, die waarheid doet pijn. Het amazoneleven wordt geroosterd, maar hoe zit het in Drenthe? Wie beschermt onze kleine heivlinder, mopsvleermuis, duinpieper of schedegeelster? Waar blijft de facebookactie: red de korhoen?

Eerlijk, ik ben ook zondig. Ik wil een schone wereld, maar pak onnodig de auto, eet vlees, ga op vliegvakantie en nog veel meer. Schijnheilig of lui? Veel Drenten zijn trots op hun natuur, maar steunen asbestdumpers of stemmen op partijen die meer wegen aanleggen. Er ligt rotzooi in het bos, bij het Bargerveen staan de rokende fabrieken aan de horizon en de komst van de wolf zorgt voor massale paniek. We vinden natuur leuk, maar wel volgens onze regels.

Het lijkt nog jaren te duren voordat we met onze natuur in het reine komen. Tot die tijd moeten we de biodiversiteit in Wapserveen koesteren. Het paradijs zonder rupsen, waar Moeder Natuur hulp krijgt om te herstellen, tot ze weer sterk genoeg is om onze problemen op te lossen.

Richard Zuiderveld (docent / schrijver)