Oud-Formule 1-coureur Alessandro Zanardi gaat in Emmen ook hard met handbike op WK Para-cycling

Of hij nu in een Formule 1-bolide rijdt of met een handbike: Alessandro Zanardi gaat snel. Woensdagavond won hij in Emmen met de Italiaanse ploeg het eerste goud op het WK Para-cycling.

Dat gebeurde in een spannende race, waarin de Italiaanse estafetteploeg de overwinning niet cadeau kreeg. Pas in de laatste ronde had Zanardi als laatste rijder van het driekoppige team een flinke voorsprong om onbedreigd in het Emmer centrum de finish voor het Atlas Theater te kunnen passeren. Het eveneens sterke team USA werd tweede, waarna België op enigszins gelukkige wijze het brons greep.

Geschrokken uitroepen

De laatste Duitse rijder lag tot de laatste bocht nog op een derde positie, maar raakte op het door een miezerig regenbuitje nat en glad geworden plaveisel de controle over zijn handbike kwijt. Hij belandde onder geschrokken uitroepen van Duitse supporters in de boarding en kon een medaille vergeten.

Twintig seconden

,,Eerder in de race ging het nog niet zoals wij het voor ogen hadden’’, zei gouden medaille-winnaar Zanardi, die als handbiker ook al op meerdere Olympische Spelen als winnaar over de meet kwam. ,,Maar op een geven moment had we als team twintig seconden voorsprong en heb ik in de laatste ronde alles gegeven. Toen ik op het laatst stuk vooruit was, wist ik dat we goud gingen winnen.’’

Over de regen en het slechte zicht voor de laag met hoge snelheden over het wegdek scherende handbikers wilde Zanardi zich niet druk maken. ,,Daar had iedereen last van’’, stelde hij, terwijl de begeleiding aan zijn mouwen begon te trekken. Want de huldiging was aanstaande en daarvoor mocht hij niet te laat komen.

Crash

De inmiddels 52-jarige sympathieke Zanardi is nog steeds een sportman in hard en nieren. Hij begon te handbiken nadat hij in 2001 tijdens een autorace op de de Duitse Lausitzring spinde en vervolgens met 320 kilometer per uur werd aangereden. Als gevolg van de crash werden zijn beide benen geamputeerd. Zijn racecarrière leek voorbij, maar inmiddels heeft de Italiaan in aangepaste auto’s al weer aan de nodige wedstrijden meegedaan.

Zanardi maakte in 1991 zijn debuut in de Formule 1 en reed voor Jordan, Minardi, Lotus en Williams. Tussendoor deed hij in Amerika mee aan het CART-kampioenschap en de IndyCar Series, waar hij in 1997 en 1998 kampioen werd. In dat laatste jaar won de Italiaan zeven wedstrijden, wat hem de nodige populariteit opleverde.