Prinses Margriet zwaait WK Para Cycling van start in nat en leeg Emmen

Prinses Margriet zwaait op een nat en druilerig Raadhuisplein in Emmen de vlag. Daarmee zijn de deelnemers aan het WK Para Cycling onderweg. Grote afwezige: het publiek.

Weggescholen onder een paraplu maakt Prinses Margriet de oversteek van het Atlastheater naar de tent bij de start (en finish) van het eerste WK-onderdeel: de ploegenestafette. Als bewonderaar van sporters met een beperking en lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité lost zij woensdagavond het startschot voor dit WK.

Na het startschot lijkt niets te gebeuren

Even oefenen met de vlag en daar gaat ‘ie. Maar er gaat helemaal niets. Althans, zo lijkt het. De renners op hun handfietsen komen honderd meter verderop uit de startblokken en dat weet kennelijk bijna niemand. De prinses kijkt en kijkt. ,,Oh, komen ze daar vandaan’’, zegt ze lachend richting de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout, die lijkt te gebaren dat hij er ook niets aan kan doen.

Langs het parcours staat maar weinig publiek. ,,Komt door de regen’’, weet een horecaondernemer. ,,Morgen is het droog en wordt het vast beter.’’ Het merendeel van de aanwezigen ‘hoort’ bij het evenement: deelnemers die de komende dagen nog in actie komen, verzorgers, begeleiders, vertegenwoordigers van gemeente, provincie en de internationale wielerbond UCI en heel veel buitenlandse fotografen, cameramensen en verslaggevers.

Het publiek mist heel wat, zegt gedeputeerde Henk Brink tegen een grotendeels leeg plein. ,,Hier zie je de beste sporters van de wereld. Laat je vooral inspireren door de deelnemers. Zij laten zien dat ondanks hun beperking alles mogelijk is.’’

‘Is dat een prinses? Dat kan toch niet’

Een rood fluwelen lint is het enige dat het volk scheidt van het koninklijke bezoek. En twee mannen met oortjes, maar die houden zich op de achtergrond. ,,Mooi hè? Dat dat zo kan’’, zegt Emmenaar Luuk Meppelink, die samen met zijn vrouw een kijkje komt nemen. Een lid van de Zwitserse delegatie kan zijn ogen niet geloven. ,,Is dit een prinses? Dat kan toch niet.’’ Op amper twee meter afstand maakt hij een foto van Margriet. En niemand die er een probleem van maakt.

Maar wie is dat meisje naast de prinses? Heeft ze een kleindochter meegenomen? Nee, het Isabel Klaasens (10) uit Valthermond. Functie: bloemenmeisje. Bij de ontvangst van de prinses mocht zij haar een fleurig boeket overhandigen. Spannend, maar wel heel leuk, zegt ze. Of ze ook iets met fietsen heeft? ,,Ja, elke dag. Naar school en weer terug’’, weet moeder Klaasens.

Medailles én stroopwafels

Nadat team Italië winnend over de streep komt, gevolgd door de Verenigde Staten en Duitsland, is het met de toch al povere publieke belangstelling snel gedaan. Slechts een handjevol mensen blijft een half uur in de regen wachten op de prijsuitreiking. Prinses Margriet reikt de medailles uit en de regenboogtruien voor de Italianen. De Emmer wethouder René van der Weide doet er een paar pakken stroopwafels bij.