Creatief schrijven tijdens Kinderboekenweek

Emmen - Tijdens de Kinderboekenweek wordt op school aandacht besteed aan creatief schrijven.

Reis mee! is het thema van de 65e editie van de Kinderboekenweek, die duurt van 2 tot en met 13 oktober. Dit thema was ook het thema voor deze editie van de jaarlijkse inspiratieavond, die de Bibliotheek Emmen vorige week in samenwerking met De Kunstbeweging heeft gehouden voor leerkrachten en leescoördinatoren uit het basisonderwijs.

De bibliotheek inspireert de leerkrachten graag om op een originele en leuke manier het taal- en leesplezier in de klas te bevorderen. Tijdens de inspiratie-avond gebeurde dit tijdens twee verschillende workshops van kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk en muziekdocent Tineke Vos. „In mijn muzikale workshop ging het over het schrijven van een rap met kinderen. Hoe zorg je dat de woorden lekker in de beat liggen en hoe verwerk je het thema in de tekst? Het maken van een rap is een prachtige combinatie waarin de disciplines taal en muziek bij elkaar komen en elkaar versterken,” aldus Vos.

Fantasie

Pieter Koolwijk, die in januari de Cultuurprijs van de gemeente Emmen won, gaat tijdens de komende Kinderboekenweek naar de scholen om met leerlingen te werken aan creatief schrijven. „Ik vind het belangrijk de fantasie van kinderen aan te spreken door woorden om te zetten in tekeningen en andersom. Zo ontstaan de mooiste en gekste fantasievolle verhalen. Ik geef leerkrachten graag handvatten mee om in de klas met kinderen te gaan schrijven vanuit creativiteit en een speelse insteek.”

Na de inspiratieworkshops, konden de leerkrachten rustig rondkijken in het brede aanbod van boeken rondom het thema reizen. Deze zijn ter inzage gesteld door Marinus Siepel van boekhandel The Readshop XL Vermeer. Bovendien kregen de aanwezigen tips en werkvormen mee om de leesbevordering in de klas een originele draai te geven.