Man uit Veenoord krijgt cel- en werkstraf voor bedreigen gemeenteambtenaar Midden-Drenthe

'Als ik jou op straat tegenkom, dan ga ik je bek verbouwen. Je moet dus goed oppassen.'

Voor die woorden aan het adres van een ambtenaar van de gemeente Midden-Drenthe is een 42-jarige uit Veenoord veroordeeld tot een celstraf van drie dagen en een werkstraf van 40 uur. De celstraf heeft de man in voorarrest uitgezeten.

De man uit Veenoord woonde begin 2018 in Beilen. Hij lag met de gemeente in de clinch over een uitkeringsaanvraag. Die werd telkens afgewezen, omdat er stukken ontbraken. De gesprekken die de man voerde met de medewerkers van de gemeente werden grimmiger.

Op de speaker

Op 21 februari van vorig jaar was de maat vol, vond de aanvrager. Hij bedreigde de ambtenaar telefonisch. De medewerker zette de telefoon op de speaker. Collega’s hoorden luid en duidelijk de bedreigende woorden.

De Veenoorder verscheen niet op zitting. Hij liet het woord over aan zijn advocaat. Die vond dat de man moest worden vrijgesproken, omdat de collega’s van het slachtoffer pas zes weken na het incident door agenten zijn gehoord en mogelijk hebben zij hun verhaal afgestemd.

Verhuisd naar de gemeente Emmen

Hier ging de rechter niet in mee. 'Ambtenaren staan in dienst van de samenleving en zijn ervoor om de afgesproken spelregels in goede banen te leiden. Meneer komt niet op zitting en neemt geen verantwoordelijkheid voor wat hij heeft geroepen.'

De man is inmiddels verhuisd naar de gemeente Emmen en heeft een uitkering. Hij heeft een verouderd strafblad.