Grensdorpen slaan handen ineen voor grensfeest: Pommes mit Currywurst en patat met frikadel

Eerst was er ‘het Grensfeest’ en ‘das Grenzfest’, maar nu maken Barger-Compascuum en Hebelermeer zich op voor Grensfest. Beide dorpen slaan zaterdag 21 september de handen ineen voor een grensfeest, in een tent precies op de landsgrens tussen beide dorpen. Natuurlijk met bier, Pommes mit Currywurst en patat met frikadel.

Werkelijk alles aan het feest moet de samenvoeging van Nederlandse en Duitse gebruiken uitstralen. De feesttent staat voor de helft in Nederland en voor de helft in Duitsland, aan Drentse zijde op de Limietweg en aan de zijde van het Emsland aan de Grüntalstrasse.

Black Lake

Het feest heeft ‘s middags van twee tot zes uur Orkest Plus, Musikverein en demo’s van de Stoppeldansers in petto. Natuurlijk is er een terras met Kneipe en oldtimers en veel Duits en Nederlands eten. ‘s Avonds staan vanaf 19.00 uur de bands Black Lake en Silvermoon op het podium.

Vergunningen

Het feestbestuur bestaat uit Johan Stroot, Stefan Esters, Gerd Menke, Jan-Willem Rolfes, Marc Hartmann, Michel Nusse en Jessica Mencke. Zij stellen dat beide gemeenten (Emmen en Hebelermeer) meewerkend en meedenkend zijn, waar het vergunningen betreft. ,,Ondanks de verschillen tussen Nederland en Duitsland snapt men het doel en blijkt dat dit soort initiatieven juist makkelijker gaan vanwege het feit dat we een Europa zijn.”

Toch hebben inwoners in beide landen overwegen weinig contact met elkaar hebben. ,,En dat terwijl de Duitsers in Nederland komen om te recreëren en te winkelen en de Nederlanders vice versa. Het Grensfest springt hier juist op in.”