FC Emmen onderuit in eerste kraker (1-3)

Emmen - FC Emmen heeft zichzelf gisteren een bijzonder slechte dienst bewezen. PEC Zwolle deed de ploeg van trainer Dick Lukkien veel pijn met een 3-1 zege op De Oude Meerdijk.

De start was nog zo veelbelovend geweest. Emmen oogde fris met de debuterende Sergio Peña, die op links meteen initiatief toonde. Nick Bakker zette de thuisploeg al na zes minuten op voorsprong, toen hij attent reageerde op een hoekschop van Nikolai Laursen (1-0).

Even de kluts kwijt

PEC, dat tot gisteren pas één punt pakte, was na de openingstreffer duidelijk even de kluts kwijt, maar Emmen vergat de Blauwvingers meer pijn te doen. Dat kwam de mannen van Lukkien duur te staan. Dennis Johnsen hielp PEC na een dik kwartier spelen langszij, toen hij de 1-1 via Keziah Veendorp langs doelman Dennis Telgenkamp rommelde.

Daarmee was het leed nog allerminst geschied. Want Emmen vorige week tegen Willem II schutterde in het laatste gedeelte van de eerste helft, was dat gisteren niet anders. Zowel Telgenkamp als Veendorp liet zich verrassen door een pass in de diepte van Gustavo Hamer, waarna Thomas Bruns de bal vanaf de achterlijn op miraculeuze wijze toch nog tussen de palen kreeg (1-2).

PEC tankt vertrouwen

,,Je gaf na het eerste kwartier geen stuiver voor de kansen van PEC, maar je zag dat ze vertrouwen tankten uit de gelijkmaker”, zag analist Antoine van der Linden. ,,Emmen kreeg daarna de grootste moeite met de lopende mensen. Maar dan hoef je nog niet te gaan zwijnen.”

Dat deed Emmen alleen wel. De ploeg van Lukkien kwam nog goed weg toen Johnsen na een misser van Filip Ugrinic op de lat knalde, maar het was wachten op de volgende Zwolse treffer. Die kwam er alsnog toen Telgenkamp een knal van de vogelvrije Bruns zwak verwerkte en de bal via de lat voor de voeten van Ilias Bel Hassani terecht kwam: 1-3.

Maar vrijwel elke aanval van de ploeg van John Stegeman was in de fase voor rust levensgevaarlijk. Aanvoerder Lennart Thy leek vlak na de 1-3 ook zijn doelpunt mee te pikken na weer een bal achter de Drentse verdediging, maar de treffer van Thy werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Teleurgestelde fans

Omdat de eerste helft bol had gestaan van de kansen, was de wedstrijd evenwel nog niet gespeeld. Sterker nog: het drukkende Emmen had na rust moeten toeslaan na grote kansen voor met name Arias en Veendorp.

Maar doelman Xavier Mous hield PEC met wat hulp op de been, waarna het gefluit van een deel van de teleurgestelde Emmen-fans niet voor het eerst aan het adres van Arias gericht was. Dat was moeilijk te begrijpen, omdat juist de Curaçaose zondebok gisteren in balbezit misschien wel de beste Emmenaar was.

,,Maar vergis je niet: het publiek in Emmen kan soms heel kritisch zijn”, wist Van der Linden uit eigen ervaring. ,,Het zorgwekkende is vooral dat Emmen net als tegen Willem II enorm in de war raakte van een tegendoelpunt. Want je gaat nu weer naar huis met het idee dat ze niet hadden hoeven verliezen. Ze mogen nu in elk geval wel vaart maken met het halen van een centrale verdediger. Dat is geen overbodige luxe, zeg maar.”