Evert van der Hoek: ,,Dit project geniet veel media-aandacht, wat ook veel druk met zich mee brengt"

Emmen - Evert van der Hoek is 22 jaar en woont in Enschede, maar is geboren in Emmen. Hij studeert werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente en is coureur bij Solar Team Twente. Lees meer over Evert in deze Sportief Persoonlijk.

Welke sport beoefen je en bij welke vereniging?

Ik ben coureur bij Solar Team Twente. Met dit team bouwen we een auto die op zonne-energie rijdt. In de voorbereiding, maar ook tijdens de race in Australië bestuur ik deze auto.

Wat maakt deze sport zo leuk?

Het leuke aan het team is dat je een totaal proces meemaakt. Het project bestaat uit verschillende fases, zoals het ontwerpen, bouwen en testen van de auto. De laatste fase van het project komt nu in zicht, namelijk het rijden van een race. Hierbij krijg ik de kans om in de door ons ontworpen auto ruim 3000 kilometer van het noorden naar het zuiden van Australië te racen.

Waarom sport je juist bij jouw club?

In Enschede heb je meerdere studententeams die voertuigen bouwen voor verschillende races. Ik heb gekozen voor het solarteam omdat het mij de grootste uitdaging leek. Het project geniet veel media aandacht, wat ook veel druk met zich mee brengt.

Hoeveel tijd besteed je aan het Solar Team?

Het is een voltijd team dat anderhalf jaar werkt aan dit project, wat inhoudt dat je het in die tijd niet kan combineren met je studie. We draaien dagen van half negen tot half zes. Door  de hoge tijdsdruk van het project, werken we soms tijdens avonden en weekenden moet om deadlines te halen.

Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het?

Vorig jaar hebben we met het team meegedaan aan de European Solar Challenge in België, waar we mochten rijden op het circuit van Zolder. Bij deze race zijn we eerste geworden.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Ik heb helaas niemand die ik als mijn grote voorbeeld zie. Wel heb ik veel respect voor mensen die altijd overal het positieve van in kunnen zien. Hun voorbeeld probeer ik altijd te volgen.

Gloriemoment?

Een paar weken terug heb ik op het circuit van Assen mogen rijden in onze eigen zonneauto. Dit was een ontzettend gaaf moment, zeker omdat ik daar waarschijnlijk nooit weer zal rijden.

Dieptepunt?

Tijdens het project zijn er veel dingen mis gegaan. Zo hebben we een groot probleem gehad met een foutieve datasheet, waardoor halverwege onze ontwerpfase veel dingen niet meer klopten. We hebben toen veel ontwerpen moeten aanpassen en moeten omgooien om alles werkend te krijgen.

Wat wil je nog bereiken?

Over een dikke maand racen we in Australië met als doel het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge. Het zou geweldig zijn als dit lukt.

Een relatie?

Ik heb een vriendin die in Enschede woont, ze heet Inge Wijma en is 21 jaar oud.

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk/studie thuiskom, is:

Vaak sport ik nadat ik thuis ben gekomen. Om straks in Australië fit in de auto te kunnen zitten, moet onze conditie goed zijn. Daarom ga ik aantal keer per week hardlopen of spinnen.

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?

Ik heb naast het Solar Team een druk studentenleven opgebouwd. Zo bezoek ik graag studievrienden en dispuutsgenoten of doe ik wat gezelligs met huisgenoten.

Wat ik vroeger wilde worden, is:

Ik heb een hele tijd sterrenkundige willen worden. Ik vind de ruimte nog steeds erg fascinerend, maar besloot toch werktuigbouwkunde te studeren. Als ik ooit nog de kans krijg om als engineer bij een ruimtevaart bedrijf te werken, zal ik deze kans waarschijnlijk niet laten schieten.

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:

Het moment dat ik werd aangenomen als mechanicus bij Solar Team Twente. De selectieprocedure duurde lang en er zijn veel mensen die het willen doen. Toen ik te horen kreeg dat ik dit mocht doen, voelde dat dus erg speciaal.

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?

Mocht iemand benieuwd zijn geworden naar ons avontuur in Australië: de race start op 13 oktober. De winnaar zal ongetwijfeld in het Journaal bekend worden gemaakt. Voor het verloop van de race kan je onze site, Facebook of Instagram volgen.