De miljoenentransfer van Bas Dost levert FC Emmen en Germanicus tonnen op

Coevorden / Emmen / regio - Spits Bas Dost maakt de overstap van Sporting Lissabon naar Eintracht Frankfurt. Die transfer betekent een mooie financiële meevaller voor twee Drentse clubs, die een solidariteitsbijdrage ontvangen voor de spits.

Sporting ontvangt naar verluidt zo’n 8 miljoen euro voor Dost. Amateurclub Germanicus uit Coevorden krijgt een fractie van dat miljoenenbedrag: zo’n 20.000 euro. Manager financiële zaken van FC Emmen Frank Maatje wil de hoogte van de solidariteitsbijdrage niet bevestigen, maar de Drentse eredivisionist kan waarschijnlijk ongeveer twee ton tegemoet zien.

Dost speelde in de jeugd bij Germanicus, van 1994 tot 2001. Hij verkaste vervolgens naar de jeugdopleiding van FC Emmen, waar hij in de hoofdmacht uiteindelijk tot 23 wedstrijden in de eerste divisie kwam. In 2008 verkaste de spits naar Heracles Almelo.

,,Je houdt er geen rekening mee, maar dit is natuurlijk een mooie meevaller’’, zegt Germanicus-voorzitter Michel Pot. Hij volgt de transferperikelen van Dost op de voet. Pot legt uit dat de club al een behoorlijk bedrag ontving door eerdere transfers van de aanvaller. ,,Als je alles bij elkaar optelt, gaat het om zo’n 70.000 euro.’’

Spaarpotje

Het geld wat Germanicus door Dosts aanstaande transfer naar Eintracht Frankfurt ontvangt, verdwijnt waarschijnlijk in het spaarpotje van de Drentse amateurclub. Eerder voorzag de club de jeugdteams van nieuwe trainingspakken, kreeg de kantine een opknapbeurt en ontving de groenploeg van Germanicus nieuw materiaal. Allemaal gefinancierd door de miljoenentransfers van de boomlange ex-international.

Wanneer FC Emmen en Germanicus de solidariteitsbijdrage ontvangen, is afhankelijk van de afspraken die Sporting Lissabon en Eintracht Frankfurt maken. Clubs betalen transfersommen vaak in termijnen. Tikken de Duitsers de miljoenen in delen af? Dan ontvangen de Drentse clubs de solidariteitsbijdrage eveneens in termijnen. ,,We kunnen elke cent goed gebruiken’’, zegt Pot. ,,Wanneer ze het geld overmaken, maakt ons niet zoveel uit. Als we het maar krijgen.’’

Voor FC Emmen geldt dus hoogstwaarschijnlijk dat deze financiële meevaller niet direct ten goede komt aan bijvoorbeeld het spelersbudget: normaal gesproken duurt het nog wel even voordat het volledige bedrag op de Emmer bankrekening staat.

Laatste klapper

De financiële klapper van de transfer Dost is gezien zijn leeftijd waarschijnlijk ook de laatste van die orde. Voorzitter van FC Emmen Ronald Lubbers: ,,Het bedrag is natuurlijk welkom, al wordt het vrijwel nooit direct uitbetaald. Sporting vroeg twee jaar geleden nog 60 miljoen euro voor Dost. In die zin had het dus ook veel meer kunnen zijn. Maar we zijn blij met wat we krijgen.”