Qbuzz hoopt dat asielbus Emmen-Ter Apel uiterlijk eind 2019 niet meer nodig is

Emmen/Ter Apel – De proef met de asielbus tussen Emmen en Ter Apel wordt verlengd. Dat maakt Qbuzz bekend. Voor hoe lang is nog niet bekend, dat moet blijken uit overleg met het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Woordvoerder Michel van der Mark van Qbuzz hoopt dat het experiment in ieder geval verlengd wordt tot eind 2019. Of tot het moment dat de overheid de nodige beleidsmaatregelen neemt, die de ervaren overlast definitief een halt toeroept. Als voorbeeld noemt Van der Mark uitbreiding of verhoging van de inzet van de aanwezige ketenmariniers. Deze ambtenaren dienen als aanspreekpunt voor chauffeurs en bewoners en zijn bevoegd om desnoods in te grijpen.

De asielbus werd enkele maanden geleden bij wijze van proef met geld van de rijksoverheid ingezet om overlast op de reguliere lijn 73 tussen Ter Apel en Emmen te voorkomen. De overlast, die overigens wordt veroorzaakt door een kleine groep bewoners van het asielcentrum van Ter Apel, uitte zich onder meer in het bedreigen van de buschauffeurs.

,,In de afgelopen periode hebben zich nul incidenten voorgedaan. Zowel op de pendelbus als lijn 73.” Het succes van de pendelbus is te danken aan een aantal factoren. “In de eerste plaats stappen mensen op op het terrein van het asielcentrum onder het toeziend oog van de beveiliging. Wie daar gedoe veroorzaakt, krijgt zelf ook gedoe.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de pendelbus met de overlast verdwijnt, als het aan Qbuzz ligt. “Tegen het einde van het jaar zien we graag een structurele oplossing zodat alleen de reguliere bus straks nog tussen Emmen en Ter Apel rijdt. En onze chauffeurs verstoken blijven van dergelijke hinder.” De asielbus rijdt elk uur heen en terug. Een kaartje kost 7 euro.

Winkeldiefstallen

De overlast doet zich ook voor in het winkelcentrum van dat dorp. Daar worden regelmatig winkeldiefstallen gepleegd. Onlangs werd bekend asielzoekers die zijn betrapt op zo'n winkeldiefstal, worden gekort op hun leefgeld. Dat krijgen ze als ze vanuit Ter Apel naar een andere azc zijn gegaan. Wekelijks zal 12,95 euro van dat leefgeld naar de gedupeerde winkeleigenaar gaan, tot een totaal bedrag van 181 euro.