Sloop gzi-installatie bij Nieuw-Dordrecht eindigt met een knal

Emmen / Nieuw-Dordrecht - De dagen van de 75 meter hoge schoorsteen van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) langs de N862 tussen Emmen en Klazienaveen zijn geteld.

Op 17 augustus wordt het immense bouwwerk met de ooit zo kenmerkende fakkel met explosieven ten val gebracht door de eigenaar, de NAM.

Het knalrijke neerhalen van de schoorsteen markeert de afsluiting van de sloopwerkzaamheden van de ruim 30 jaar oude installatie. De GZI maakt hoogstwaarschijnlijk plaats voor een groene waterstoffabriek. Die intentie sprak de NAM vorig jaar juli uit.

Niet meer afhankelijk van gas uit Groningen

De productie van deze brandstof zou het Emmtec-terrein onafhankelijk kunnen maken van het Groningen-gas. Het industrieterrein behoort tot de 200 grootverbruikers van Gronings gas, die van minister Wiebes binnen vier jaar moeten overschakelen op buitenlands gas of moeten verduurzamen in verband met de aardschokproblematiek in Noord-Groningen.

De fabriek, de grootste van de NAM, sluit omdat het operationeel houden van de installatie niet langer rendabel meer is. De fabriek opende in 1987 de deuren om het gas uit om en nabij de vijftien velden in Zuidoost-Drenthe en Twente te ontzwavelen. Op deze manier ontstond er een kwalitatief beter product. Op acht januari 2018 ging de knop letterlijk en figuurlijk om en was de fabriek officieel buiten gebruik.