Gemeente Borger-Odoorn wil pand drugslab Odoornerveen sluiten

Odoornerveen - De gemeente Borger-Odoorn wil de boerderij aan de Noordzijde in Odoornerveen sluiten, omdat daar op 19 april een drugslab werd ontdekt. De bewoners, een vader en zoon, vochten dinsdag de sluiting aan bij de rechter.

Ze waren niet op de hoogte van de drugspraktijken in hun schuur, zeiden ze tegen de rechter. Sterker nog. Ze waren bedreigd door mannen die de schuur huurden. De zoon kreeg daarbij zelfs een pistool op het hoofd gedrukt. ,,Ze zaten als ratten in een val”, zei hun advocaat Bram Pover.

Door de sluiting van het perceel dreigen vader en zoon op straat te komen te staan. Voor de vader is dit extra erg, omdat bij hem kanker is ontdekt. De gemeente verdenkt de bewoners van betrokkenheid in deze zaak. ,,Sinds drie jaar zijn daar illegale praktijken. Eerst werd een hennepkwekerij ontdekt en later een drugslab. Bewoners lieten zich betalen en zorgden voor gas, water en licht. Dit leidt tot verloedering. We moeten een signaalfunctie afgeven en tolereren dit niet”, zei een woordvoerder van de gemeente.

Te mooi

..We zijn erin geluisd”, zeiden vader en zoon. ,,Ze kwamen bij ons aan de deur voor oud ijzer”, vertelde de vader, ,,Ze wilden daarvoor de schuur huren”. De zoon had zijn bedenkingen en waarschuwde zijn vader om dit niet te doen: ,,Het verhaal kwam te mooi over”. De vader ging toch overstag. Naast zijn WAO kon hij wel wat centen gebruiken.

,,Ze zijn er met open ogen ingetuind”, zei hun advocaat.

Pover vond niet dat vader en zoon strafrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld, omdat zij niets van de activiteiten in de schuur wisten. De ‘labmannen’ hebben volgens de advocaat misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid en onwetendheid van vader en zoon. ,,Het hele perceel dichtgooien is te hardvochtig”, zei de raadsman.

De politie pakte in april drie mannen uit Wageningen (42), Arnhem (30) en Renkum (56) op. De mannen uit Wageningen en Arnhem werden eind 2017 ook al eens opgepakt bij een drugslab in Zuidwolde. De boerderij in Zuidwolde is het ouderlijk huis van de muzikant René Karst.

Tegen de lamp

De mannen kwamen in februari van 2018 weer op vrije voeten en liepen in Odoornerveen opnieuw tegen de lamp. Omdat het onderzoek voornamelijk is gedaan door het onderzoeksteam in Gelderland is de zaak doorverwezen naar de rechtbank Oost-Nederland. Het is niet bekend of vader en zoon verdachten zijn in deze zaak. Het Openbaar Ministerie kon hierover geen uitsluitsel geven.

De rechter beslist over twee weken over de sluiting.