Spannende Ridderdag in Coevorden

Coevorden - Vestingstad Coevorden lijkt met gevaar voor eigen leven de 35e verjaardag van de heer Van Coevorden te gaan vieren. Met gevaar voor eigen leven mag met een korreltje zout worden genomen en Van Coevorden is een fictief persoon, maar feit is wel dat de Ridderdag aanstaande is.

Het programma wordt voor een aanzienlijk deel verzorgd door Stichting HEI uit het Zuid-Hollandse Boskoop. De entree is overal gratis. De eerste editie van de Coevorder Ridderdag staat woensdag 21 augustus op het menu in het centrum van de stad. Middeleeuwse ridders en hun gevolg komen naar de vestingstad. Hoogtepunt moet een zogeheten voettoernooi worden tussen drie ridders. Bij een gevecht te voet is het hoofdwapen een grote tweehandige bijl: de pollexe. Ook gebruikten ridders in vervlogen tijden het zwaard en werden worsteltechnieken toegepast om de tegenstander te vloeren.

Parade

De Ridderdag begint rond de klok van 11.00 uur met een historische parade vanaf het ridderkampement op de Weeshuisweide door de Friesestraat, Bentheimerstraat en over de Markt terug naar de Weeshuisweide. Echt spannend wordt het om 15.00 uur, want dan laten ridders hun strijdkunsten aan het publiek zien op de Markt. Leuk detail is dat er dan wordt verteld over de geschiedenis en constructie van het harnas. Het ridderkampenent is een belangrijk onderdeel van de Ridderdag, want dit kamp is continu te bezoeken. Kinderen komen tussen 11.00 en 17.00 uur aan bod tijdens een doorlopend programma met medewerking van Johannes de Nar, Jannes de Goochelaar, Bastiaan de Verhalenverteller en Datura.

Woordvoerder Marina Grootjans van de gemeente Coevorden verzekert dat de workshop zwaardvechten voor kinderen veilig is. ,,Verder kunnen zij zich in het nieuwe cultuurhistorisch paviljoen Het Geschiedt laten ‘ombouwen’ tot echte ridders of jonkvrouwen”, zegt Grootjans. ,,En bij de vlag van onze gemeente geven collega’s van mij informatie aan toeristen en inwoners over het binnenstadprogramma Bouwen aan Historie. Dat programma is een samenwerking tussen centrummanagement, de gemeente en woningcorporatie Domesta.”

Over Stichting HEI

Stichting Historisch Educatief Initiatief (HEI) is opgericht in 2000 met als doel om historie op een bijzondere manier bij het grote publiek te brengen. Via shows en demonstraties wil HEI toeschouwers laten zien hoe het vroeger ging. De stichting bezoekt bijvoorbeeld musea, scholen, marktpleinen en festivals.