Nieuwe wc's bij Grote Rietplas opnieuw doelwit van vernielzucht: gemeente verwijdert unit

De gemeente Emmen gaat de toiletunit bij de Grote Rietplas, die er bij wijze van proef werd geplaatst, weer verwijderen.

Vandalen sloegen afgelopen weekend opnieuw toe en vernielden toiletten, wasbakken, spiegels en ramen. Het is de tweede keer in amper twee maanden tijd dat de in juni geplaatste toiletvoorziening het moest ontgelden. Nog voor de opening viel het ook ten prooi aan vandalisme.

Proef wordt niet verlengd

De toiletten waren mede bedoeld om de kwaliteit van het water in de Rietplas te verhogen. De gemeente voerde hiervoor snoeiwerkzaamheden uit en richtte een hondenstrandje in. De sanitaire voorziening behoorde ook tot het maatregelenpakket. De toiletunit met urinoirs, wc’s en wasbakken zou tot begin september blijven staan. Samen met de wijk zou vervolgens worden gekeken of de proef verlengd wordt. Maar daar gaat nu een dikke streep door.

Dixies

,,We hebben besloten ze maar weg te halen, mede om herhaling te voorkomen”, licht woordvoerder Mirjam Blaak van de gemeente Emmen toe. „Aangezien het seizoen op zijn einde loopt en de warmste dagen achter de rug liggen, lijkt dit de meest voor de hand liggende oplossing.” De gemeente zet dixies neer voor het geval het kwik toch weer mocht stijgen. Die mobiele units worden dagelijks weer weggehaald. „We gaan later dit jaar met de wijkverenigingen van Rietlanden en Parc Sandur in gesprek over de aanpak voor volgend jaar.” Beide partijen drongen de afgelopen jaren al aan op de komst van permanente toiletten.

‘We zijn ervan geschrokken’

Wijkvoorzitter Henry Ahlers van de Rietlanden is diep teleurgesteld over de vernielzucht. „We zijn ervan geschrokken. We hebben zwaar de pest in. De politie is op de hoogte en ook is er aangifte gedaan. Nader onderzoek volgt.” Verder baalt hij van het besluit van de gemeente. „Maar we hebben begrip voor de situatie. We moeten goed kijken hoe we dit volgend jaar aanvliegen. Zelf denk ik aan een hufterbestendige container of iets dergelijks.”