Wens gaat in vervulling voor Ruben (13): hij krijgt speciale voetbalschoenen van zijn idolen

Aalden - De 13-jarige Ruben Willems uit Aalden kreeg maandagmiddag de verrassing van zijn leven. Zijn idolen van FC Emmen overhandigden hem gloednieuwe, speciaal voor hem aangepaste voetbalschoenen.

De glimlach op het gezicht van de 13-jarige Ruben Willems is groot als hij het restaurant van camping de Bronzen Emmer in Meppen binnenstapt en Keziah Veendorp van FC Emmen ziet zitten. De profvoetballer is niet met lege handen gekomen en overhandigt hem een cheque voor gloednieuwe voetbalschoenen.

Die glimlach van Ruben wordt nog een stuk groter als enkele seconden later zijn grote idool Nick Bakker binnenstapt. Die heeft nóg een verrassing voor hem in petto: het nieuwe schoeisel is al klaar en Ruben kan er direct een potje op voetballen met zijn idolen.

Nieuwe schoenen zijn geen luxe

De speciale voetbalschoenen zijn bepaald geen luxe voor Ruben. Hij is geboren met een hartafwijking en een half jaar na zijn geboorte kreeg hij een herseninfarct tijdens een operatie. Hierdoor is hij aan de linkerzijde van zijn lichaam verlamd geraakt.

Volgens vader Gert Willems (46) kan zijn zoon daardoor bijvoorbeeld geen brood smeren, veters strikken en is zijn rechterbeen langer dan zijn linkerbeen. Vooral dat laatste is een belemmering voor Ruben tijdens het uitoefenen van zijn favoriete sport: voetbal.

VV Sweel

,,Ruben speelde tot voor kort bij voetbalvereniging vv Sweel in Zweeloo en dat deed hij in een regulier team met kinderen, die een jaar of drie jonger zijn dan hij. Anders gaat het te snel voor Ruben. Maar bij wedstrijden kon hij eigenlijk niet meedoen, omdat hij niet mee kan met het niveau’’, vertelt zijn vader.

Daarom was de vreugde groot toen Ruben onlangs werd geselecteerd voor het G-elftal van FC Emmen, dat dit seizoen meedoet in de Bijzondere Eredivisie. ,,In dat team is Ruben niet meer ‘bijzonder’ en kan hij gewoon meespelen tijdens wedstrijden.’’

Goede kicksen

Maar het ontbrak nog wel aan één ding: goede kicksen. Het orthopedische paar schoenen dat Ruben heeft, gebruikt hij voor alles. Hij gaat ermee naar school, gymt ermee en draagt ze ook tijdens het voetballen.

,,Deze schoenen kosten 1300 euro en eigenlijk kan je maar één keer per jaar terecht bij de zorgverzekering voor een nieuw paar’’, vertelt Willems. Op deze schoenen voetballen is niet bepaald ideaal, want ze bieden weinig grip op een grasveld. ,,Maar 1300 euro neerleggen voor speciale voetbalschoenen, dat is wel een heel fors bedrag.’’

In de bres

Tot grote vreugde van Willems sprong FC Emmen direct voor zijn zoon in de bres toen de voetbalclub van dit probleem hoorde. De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind werd opgetrommeld en die schakelde het Vriendenfonds van de Vriendenloterij in en gezamenlijk gingen ze aan de slag om Rubens wens te vervullen.

En zo stonden maandagmiddag Nick Bakker en Keziah Veendorp bij het vakantieadres van de jonge voetballer op de stoep.

,,Heel mooi’’, oordeelt Ruben als hij zijn nieuwe kicksen van dichtbij heeft kunnen bekijken. En ook na een potje voetballen met de profs van FC Emmen, bevallen de schoenen hem goed. Het leukste detail vindt hij de tekens ‘RW4’, die in het schoeisel zijn gestikt. Het zijn zijn initialen en het is zijn lievelingsgetal.

Niet geheel toevallig is 4 ook het rugnummer van Rubens grote idool Nick Bakker. De verdediger van FC Emmen vindt het geweldig dat hij iets kan betekenen voor Ruben. ,,Dit is fantastisch om te doen, echt het mooiste wat er is’’, vertelt hij. ,,Ik kan niet wachten om Ruben straks bij FC Emmen in actie te zien. Ik ga zeker een keer bij een wedstrijd van hem kijken.’’