Plaat voor je kop
Door Wouter Bessels

Wat mag je dit jaar niet missen op Lowlands?

Lowlands belooft komend weekend weer een driedaags programma dat op alle fronten de breedte en de diepte ingaat. Waar anders kan je op één locatie de nieuwe film over Diego Maradona bekijken, Peter Pannekoek grappen horen maken, het Scapino Ballet met jazzpianist Michiel Borstlap in actie zien en de acrobatische pop van Twenty One Pilots horen?

Voor de 27e editie haakt de programmering subtiel in op de ‘club van 27’: helden uit de popmuziek die op die leeftijd overleden. Inmiddels kan die oorspronkelijke club generatie breed worden getrokken: van Robert Johnson, Jimi Hendrix en Janis Joplin tot Pete Ham (Badfinger), Kurt Cobain en Amy Winehouse. De derde dag van Lowlands start zondag in de grootste tent - Alpha - met een uitgebreid eerbetoon. Een massameezingode waarvoor bezoekers vooraf een track kunnen kiezen uit een special spotify-lijst, vervolgens zelf in de huid kruipen van hun ‘27’-held en daarmee kans te maken op een plek op het podium tijdens ‘The Club 27 sing-along’.

De Staat - derde show op Lowlands op rij

Alle film, dans en comedy ten spijt, natuurlijk is en blijft muziek het hoofdbestanddeel van Lowlands. Muziek zit al 26 jaar diep in de aderen van de historie van het festival en diens bezoekers. Ook dit jaar is het palet aan grote namen, upcoming acts en yesterday’s classics zeer uitgekiend. Kijk alleen maar naar de hoofdacts: Tame Impala en Twenty One Pilots stonden eerder op het festival, maar promoveren dit jaar naar de Alpha, terwijl De Staat op vrijdag in allerijl werd gestrikt voor de hotspot, nadat The Prodigy had afgezegd in verband met het overlijden van Keith Flint. De Nijmegenaren zijn erop gebrand hun sterke shows van de afgelopen jaren te overtreffen en zullen alles uit de kast halen om hun grootste optreden ooit te geven. Alweer De Staat op Lowlands? Hebben ze nog iets te bewijzen? Nee, maar het vijftal gaat grenzen opzoeken, dat is zeker.

Giorgio Moroder en New Order

In die laatste categorie gaan hiphopkampioen Anderson.Paak, The National en de soepele hardrock van Royal Blood ook het publiek voor zich winnen. Shows waarbij we allesbehalve voorspelbaarheid mogen verwachten. De terugkeer van The Good, The Bad & The Queen (supergroep met o.a. Blur’s Damon Albarn en The Verve’s Simon Tong) is langverwacht. Over classics gesproken: de komst van Giorgio Moroder en New Order - respectievelijk op zaterdag en zondag – doet watertanden naar de vroege electropop. Acts die met hun innovatieve klanken nog steeds de popmuziek van nu beïnvloeden en derhalve terecht op Lowlands staan. Laten we in dat kader ook niet technoheer Paul Kalkbrenner vergeten die de zaterdagavond in de Alpha mag inluiden en Colin Benders: ooit met trompet als Kyteman en al jaren actief als elektronicaspecialist. Hij staat dit jaar met zijn modulaire synthesizer in de Bravo om de zondagnacht in te luiden.

Billie Eilish en Black Midi

Ook niet overslaan: het nieuwe (17-jarig) popidool Billie Eilish, de woedende punkrock van IDLES, Neerlands meest opzwepende band My Baby, good-old Franz Ferdinand, Ziggy Marley (ja, die!), de pakkende Britpop van The Vaccines en de neoklassieke elektronische klanken van Joep Beving en Jon Hopkins. Exportheld en geboren Fries Thomas Azier is ook terug op Lowlands en speelt zondag op hetzelfde moment als de sensatie van de afgelopen editie van Eurosonic: Black Midi. De Engelse crossover rockband van dit moment staat in de kleine X-ray. Dat betekent: op tijd bij zijn. Het wordt op de slotdag nog lastig kiezen. Maar dat geldt eigenlijk voor het hele programma en dat is waarom het dit festival altijd weer uitmondt in een groot avontuur. En zoals altijd in de polder, in Biddinghuizen.

Net als in de voorgaande jaren kom ik de komende dagen met verslagen vanaf het festivalterrein.

Tot Lowlands!