In Hongarije opgepakte drugshandelaar is topatleet uit Stadskanaal

Stadskanaal - Een van de in Hongarije opgepakte drugshandelaren is de talentvolle atleet Roelf B. (21) uit Stadskanaal. Dat meldt De Telegraaf.

Ook de andere verdachte (22) zou uit Stadskanaal komen. Zij riskeren een levenslange gevangenisstraf.

De mannen werden dinsdagavond aangehouden op het populaire muziekfestival Sziget in Boedapest. Hongaarse media spreken van de ‘grootste drugsvangst ooit’ op het festival.

Het tweetal had volgens de Hongaarse politie in een bagagekluisje en in hun tent onder meer een kilo xtc-pillen, 451 voorgedraaide joints in flesjes en 128 gram marihuana weggestopt. Ze hadden geprinte prijslijsten bij zich. De drugs zouden ruim 15.000 euro waard zijn.

Ze werden betrapt door beveiligingsmedewerkers. Die vonden het verdacht dat er zoveel mensen af en aan liepen bij de tent van het tweetal. Ze zijn aangehouden door gewaarschuwde agenten.

Als naast de verkoop ook het smokkelen van drugs wordt bewezen, is ‘levenslange gevangenisstraf’ een mogelijkheid, zei een openbaar aanklager zaterdag.

Hongarije kent een behoorlijk streng anti-drugsbeleid. Op de verkoop van drugs staat een gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Bij grote hoeveelheden of bij drugssmokkel kan ook twintig jaar tot levenslang worden opgelegd.

Borgtocht geweigerd

De advocaten van de Nederlanders hebben verzocht de jongens op borgtocht vrij te laten maar dat is afgewezen. Omdat het om zo’n grote hoeveelheid drugs gaat, wil de rechtbank eerst verder onderzoek.

Sziget is een van de grootste muziekfestivals van Europa met jaarlijks een half miljoen bezoekers uit rond de honderd landen. Het evenement trekt ook veel Nederlanders. Zo gaat er een speciale Sziget-trein van Amersfoort naar Boedapest. Deze editie, met onder anderen de internationale sterren Ed Sheeran, Foo Fighters en top-dj Martin Garrix uit Nederland, duurt nog tot en met dinsdag.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een Nederlandse atleet uit de atletiekwereld in het buitenland met drugs wordt aangehouden. De Amsterdamse sprintster Madiea G. zit nu al bijna twee maanden vast in Duitsland. Zij liep daar G. op 18 juni tegen de lamp bij een routinecontrole van de douane. Ze had naast tientallen kilo’s drugs ook ruim 12.000 euro cash bij zich. De 26-jarige vrouw zal zich binnenkort voor de rechtbank in Kleef moeten verantwoorden.