Levensgenieter Viola Nijland zegt misschien net iets te vaak ‘ja’

Emmer-Compascuum - Viola Nijland is 38 jaar en staat op de loonlijst van de gemeente Coevorden. Verder is zij in de avonduren instructrice bij de Runderuiters in haar woonplaats Emmer-Compascuum en de Emmer Esdalruiters. Lees meer over de drukbezette Viola in deze Sportief Persoonlijk.

Welke sport beoefen je?
„Paardensport met als hoofdmoot de individuele dressuur en afdelingsdressuur, oftewel meertallen.”

Wat maakt deze sport zo leuk?
„Dat je lekker intensief bezig kunt zijn. Het vergt doorzettingsvermogen en geduld. Als ik op een paard zit, zijn mijn gedachten daar volledig op gericht en vergeet ik alles en iedereen om mij heen.”

Hoe vaak sport je per week?
„Zes dagen per week. Naast het rijden ben je zeven dagen in de week intensief bezig, want het stallen mesten, vegen en voeren gaat gewoon door.”

In welk team sport je?
„Naast mijn individuele rijden, waarbij ik uitkom voor de Esdalruiters, rijd ik mee in de meertallen die uitkomen voor de Runderuiters. Dit jaar rijd ik zelf mee in een zestal in de hoogste en zwaarste klasse, namelijk ZZ. Dit staat voor Zeer Zwaar. Daarnaast ben ik commandant van vier andere meertalteams, die uitkomen in de klasse L en M.”

Jij bent commandant van meertallen? Vertel!
„Klopt, ik begeleid al sinds 2012 een aantal meertalteams. Dit doe ik echt met enorm veel plezier en na iedere training kom ik met een voldaan gevoel thuis. Het werken met mens en dier geeft energie. Natuurlijk ben je soms ook een soort van mental coach, maar dat doe ik met liefde.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
„Klinkt gek, maar dat is Zoë Zwiggelaar en dus geen Anky of Adelinde... Zoë is een teamlid dat op jonge leeftijd met een door haarzelf opgeleid paard - Fidarsi Rossi - zich opwerkt naar de top. Zonder te worden ondersteund door sponsoren, maar puur door de kracht van herhaling en doorzettingsvermogen is zij enorm ver gekomen en gaat ze het nog verder schoppen. Als ik zie met hoeveel gevoel, rust en balans zij met 'Fidi' door de proeven heen rijdt, dan heb ik daar veel respect voor. Ik houd ervan dat mensen zonder naast de schoenen te lopen, puur en op een respectvolle manier zo kunnen presteren in de sport. Zoë maakt binnenkort de overstap naar de Grand Prix voor junioren.”

Gloriemoment?
„Nationaal kampioen geworden met ons ZZ-zestal op het NK 2018. We mogen door het Drents kampioenschap onze nationale titel verdedigen.”

Dieptepunt?
„Een ongelukkige val in een oefencross, met als gevolg een schouderbreuk, zenuwbeschadiging en een half jaar verlamming aan mijn rechterhand en arm. Geen leuke tijd, maar ik ben gelukkig genoeg hersteld om iedere dag van de sport te kunnen genieten.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„De Grand Prix illusie heb ik niet, maar ik hoop met de paarden die ik nu heb toch in de subtop winst te kunnen behalen. Voor elk van mijn paarden heb ik een ander doel omdat je ook moet kijken naar wat haalbaar is qua potentie en vermogen van elk afzonderlijk paard.”

Welke vrijwilligersfuncties heb jij in de paardensport?
„Ik ben voorzitter van de Esdalruiters, penningmeester van de Runderuiters en penningmeester van het Paardenfonds Nieuw-Schoonebeek en omstreken. Ik probeer zoveel als ik kan te helpen zodat de paardensport toegankelijk blijft voor iedereen.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is:
„Mijn nette pak uit, rijbroek en Zweedse klompjes aan, hondjes mee naar buiten en de paarden voeren. Heerlijk!”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Ik ben graag buiten in de stal of in de tuin. Een bosrit of een wandeling met de hondjes, maar ook er op uit met de motor vind ik leuk of op stap met vriendinnen. Ik ben een levensgenieter en zeg misschien net iets te vaak ‘ja’. Dat brengt wél avonturen op mijn pad.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Dierenarts.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Opkrabbelen na een moeilijke periode en weer een eigen plekje vinden voor mijzelf en mijn dieren zodat ik mij weer kan richten op mijn werk en sport.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„Geen doel is onbereikbaar als je plezier hebt in wat je doet! Kom eens een kijkje nemen als we gaan trainen met de meertallen bij manege de Stijgbeugel van de Runderuiters in Emmer-Compascuum. Wij zijn altijd op zoek naar ruiters en amazones.”

Meedoen?

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.