Ellen van Dijk wint solo Gouden Pijl in Emmen

Ellen van Dijk uit Woerden heeft zondagmiddag de vrouweneditie van de Gouden Pijl op haar naam geschreven. Ze kwam met ruime voorsprong solo over de finish in het centrum van Emmen, waar al veel toeschouwers aanwezig waren.

De 32-jarige drievoudig Europees kampioene tijdrijden van 2016, 2017 en 2018 en wereldkampioene tijdrijden van 2013 liet de concurrentie op zondagmiddag 4 augustus ver achter zich.

Harde val

De tweede plaats ging naar Roxane Knetemann uit Terwispel en de derde podiumplaats was voor Nicole Steigenga uit het Friese Exmorra. Moniek Tenniglo uit Borne moest genoegen nemen met de vierde plaats. Arianne Pruisscher uit het nabij gelegen Nieuw-Dordrecht werd negende in Emmen.

Na ongeveer drie kwartier koers kwam Janneke Ensing uit Gieten hard ten val. De 32-jarige renster van WNT-Rotor, gisteren nog tweede in de eerste Clasica San Sebastian voor vrouwen, werd uit voorzorg naar het ziekenhuis vervoerd.

Janneke Ensing uit Gieten is zaterdag tweede geworden in de allereerste vrouwenuitgave van de Clasica San Sebastian in Spanje. De 32-jarige Drentse reed ijzersterk, maar moest haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Lucy Kennedy, die aan de finish 23 seconden voorsprong had op Ensing.

Ensing reed in eerste instantie achter de Amerikaanse met nog ongeveer veertig kilometer te gaan op de berg Murgil Tontorra. Kennedy kreeg echter met pech te maken en moest toezien hoe Ensing haar voorbij reed. Ensing voelde zich goed en reed bijna dertig kilometer solo en gaf vol gas. Ze pakte anderhalve minuut voorsprong op een groep achtervolgers met ook Kennedy daarbij.

Alles gegeven

In de slotklim, weer de Murgil Tontorra, reed Kennedy weg uit het groepje, nadat de voorsprong was geslonken tot ruim een halve minuut. Ze pakte Ensing met nog ongeveer 600 meter te gaan tot de top en liet Ensing achter zich.

,,Op het eind van de klim werd het heel steil en toen reed ze me voorbij. Het is jammer dat ik niet meekon. Ik heb alles gegeven en meer dan dit kon ik niet doen. Ze heeft de overwinning zeker niet gestolen en heeft ook nog pech gehad. Ik ben erg blij met deze tweede plek en ik merk dat ik steeds beter word en dan moet je soms ook wat geluk hebben,'' aldus Ensing na afloop.