FC Groningen de gelukkigste in noordelijke clash tegen FC Emmen

Emmen - Een gelijkspel was op zijn plaats geweest, maar in het voetbal krijg je niet altijd wat je toekomt. Daarom mocht FC Groningen zich gelukkig prijzen met de 1-0 overwinning die het boekte in de seizoensopener tegen FC Emmen dankzij een late treffer van Ajdin Hrustic.

Er hing een heerlijk sfeertje op De Oude Meerdijk, waar de honger naar de bal voelbaar was. De supportersschares van beide clubs hadden zich uitgeleefd. De aanhang van FC Emmen begroette de spelers met een waar kunstwerk met de tekst ‘back from the camping’, refererend aan het feit dat de Drenten vorig jaar in hun debuutseizoen aanvankelijk als campingelftal werden bestempeld door Hugo Borst. Het bomvolle uitvak van FC Groningen hing bij de spelersopkomst een groot spandoek op met de woorden ‘Wij vechten altijd mee’.

Vuurwerk

Aan vechtlust ontbrak het de elf uitverkorenen van trainer Danny Buijs niet, maar voetballend moesten de Groningers zeker in de eerste helft hun meerdere erkennen in FC Emmen, dat soepeler draaide en elkaar gemakkelijker wist te vinden. Dat lag niet aan het aantal nieuwe spelers dat moest worden ingepast, want dat was aan beide kanten van het veld precies gelijk. Trainer Dick Lukkien begon aan Emmen-zijde met de verse krachten Marko Kolar, Nikolai Laursen, Filip Ugrinic en Lorenzo Burnet, terwijl Buijs bij FC Groningen de nieuwelingen Azor Matusiwa, Ramon Lundqvist, Gabriel Gudmundsson en debutant Ko Itakura van stal haalde.

Zoals gezegd had FC Emmen voor rust het betere van het spel, maar tot veel uitgespeelde kansen leidde dat ook aan de zijde van de thuisclub niet. Het was van beide kanten vooral aftasten tijdens de seizoensouverture. Het vuurwerk kwam pas na een uur spelen, toen beide ploegen een paar serieuze doelpuntrijpe kansen creëerden.Eerst was het de beurt aan FC Groningen, dat over de rechterflank via Deyo Zeefuik, Ritsu Doan en invaller Charlie Benschop een fraaie aanval uitrolde. De kans was voor de Japanner, maar zijn inzet werd tot corner verwerkt.

Goud waard

Aan de andere kant was het vervolgens FC Emmen dat tot twee keer toe van zich liet horen. Eerst was het, de tot dan toe flets voor de dag komende, Filip Ugrinic die uithaalde. Hij vond Sergio Padt op zijn weg. Even later bleek de doelman nog een keer goud waard voor zijn ploeg, toen de Deen Laursen het oog in oog met Padt moest afleggen tegen de keeper.

Na de opleving leek de wedstrijd andermaal op een gelijkspel af te stevenen, totdat Ramon Lundqvist drie minuten voor tijd ineens een briljante dieptepass verstuurde op de inlopende Ajdin Hrustic, die alleen voor Dennis Telgenkamp kwam te staan. Met een lobje verschalkte de gedreven Australiër de Emmer doelman. Daarmee won de gelukkigste ploeg de derde editie van de Hondsrugderby.