Deroepert
Door Henk Folkerts

Lui

“Columnisten zijn luie journalisten” las ik in het boek Masser Brock van Bert Wagendorp. En ooit zei een bekende man in de uitgaanswereld van Groningen tegen mij “mannen in het zwart, zijn lui.”

Dan zou ik dus dubbel lui zijn. Dit moest ik even verwerken. Toen ik mijn vrouw dit vertelde, verwachte ik dat ik ze verbaasd zou zijn en dat ze zou zeggen: “schat, haal die onzin nou maar uit je hoofd”. Maar nee, ze vertelde me dat ze ook wel eens vindt dat ik lui ben.

Toegegeven, ik ben niet de meest alerte, initiatiefrijke, handige Harrie met aan zijn gouden handjes, tien groene vingers. Ik mag inderdaad graag hangen op de bank, maar dan ben ik wel aan het uitrusten. Het kan ook zijn dat ik energie aan het opladen ben omdat het nachtwerk wordt met de band of zo. En zo zie je maar dat je mijn gedrag op verschillende manieren kunt interpreteren. Bovendien zijn uitrusten en opladen werkwoorden….

Toegegeven, ik laat liever de boodschappen brengen, dan dat ik ze ophaal, als ik een lekke band heb, gaat de fiets naar de fietsenmaker, en de auto wordt in de wasstraat gewassen. Ik ben van het comfort, zeg maar.

Mijn hoofd is ook niet lui. Daar schieten zaken vaak van links naar rechts en maalt er van alles door elkaar. Willen mijn hersens tot rust komen dan zul je ze toch eerst flink moeten drogeren. En kijk eens naar de feiten. Ik heb twee banen, ik schrijf columns in deze krant, zing in een band en doe ik alles gelukkig met even veel plezier. Maar aan alles zit ook duidelijk een verplichting, niets van die zaken is dus vrijblijvend.

Zo, deze column is klaar en nu even bijtanken voor ik aan werk ga….