Column Roelie Lubbers-Hilbrands: Kroegtijgers (2)

Mensen worden regelmatig in uiteenlopende situaties en omstandigheden vergeleken met dieren. Ik snap dat wel, verschillen zijn soms moeilijk waar te nemen, overeenkomsten zo gevonden en bijnamen zo bedacht.

Het lijkt wel of dat bij sporters meer het geval is dan bij anderen. Waarom? Nadert dit het gedrag en de kenmerken van dieren het best? Wie zal het zeggen. Zo kennen we Pieter van den Hoogeband als The Dutch Dolphin, Frank Rijkaard als de Lama, Eddy Edwards als the eagle en Rintje Ritsma als de Beer uit Lemmer. Helemaal dol wordt het als we het over wielrenners hebben: Mario Cipollini (de leeuwenkoning), Escartin (de krab), Johan Museeuw (Leeuw van Vlaanderen), Luis Herrera (de vlo), Bernard Hinault (de das), Marco Pantani (het olifantje) en André Greipel (de gorilla).

Een bijnaam moet je verdienen wordt altijd gezegd. Dat zal ongetwijfeld de reden zijn dat het peloton er mee bezaaid is.

Op de tweede rustdag van de Tour de Trance hadden we onze wieler netwerk dinnershow van de Gouden Pijl in Wildlands Adventure Zoo. Dagvoorzitter Bobbie Traksel oud prof en eurosport commentator, ontving samen met Erik Dekker alias de Hinde van Hoogeveen (hij wist het zelf niet dat dat zijn bijnaam was), de renners Elmar Reinders (tijdritspecialist en winnaar bergetappeklassement Ronde van Noorwegen 2019), Dion Beukeboom (Nederlands werelduurrecordhouder) en Janneke Ensing (professioneel schaatster en wielrenster). Aan tafel zat ook dierenarts van Wildlands Job Stumpel. Er werden animeerde gesprekken gevoerd. Job kon de specifieke kenmerken van de verschillende dieren fijntjes vergelijken met de sportieve prestaties en kwaliteiten van de renners aan tafel. Het is vanaf die dag dat Elmar voortaan de Impala heet, Janneke de Wolvin en Dion de Pinguin. We zien ze alledrie aan de start in Emmen op 4 augustus tijdens het profcriterium. Daarna is het de beurt aan die andere soort: de kroegtijgers.

Roelie Lubbers-Hilbrands
Voorzitter De Gouden Pijl, Emmen.