Heden & Verleden
Door Richard Zuiderveld

#ikvalop...

Een aantal jaar geleden werkten een vriend en ik aan een boek over Drenthe. Ter inspiratie bezochten we het Veenpark. Tot onze verwondering was de entree prachtig versierd met bloemen, slingers en kraampjes, want er bleek een trouwbeurs te zijn.

Mijn vriend, die op mannen valt, en ik werden vriendelijk onthaald en trokken meteen de aandacht. Zowel de organisatie als verloofde stelletjes staarden met aandoenlijke blikken: „Wat leuk dat er een homopaar is”. We haalden onze schouders op, glimlachten en maakten van de gelegenheid gebruik om ongegeneerd bruidstaarten te proeven.

Het is een klein voorbeeld van hoe tolerant ons landje is. In onze grondwet ligt verankerd dat we niet gediscrimineerd mogen worden om wie we zijn, iets wat lange tijd ondenkbaar was. Sinds de jaren zestig is ons idee van liefde, seks en huwelijk helemaal veranderd. Ook in Drenthe ben je welkom om verliefd te zijn op wie je wilt en dat verdient een feestje: een regenboogfestival!

Afgelopen zaterdag was Emmen centrum dé plek voor de LGBTI-gemeenschap en partyliefhebbers. Je moet onder een steen hebben gelegen als je niets wist van dit evenement. Het stond in kranten, er waren portretten op ZO!34 en kleurrijke posters met bekende Emmenaren hingen langs de weg. De foto van wethouder Guido Rink deed menig hart smelten, maar Hans ten Cate stal maanden geleden al de show met een prachtig gebaar: hij liet zijn hotel inpakken in de regenboogvlag.

Het was een mooi feestje, dat best wat meer publiek had verdiend. Waarschijnlijk gooide de hitte roet in het eten, maar de aanwezigen vermaakten zich prima. De clichés waren flink uit de kast getrokken: eenhoornkussens, glitters, een schuimparty, rolschaatsen en een roze kerk. Helaas zien sommigen dit juist als een bevestiging van hun negatieve vooroordelen. Gelukkig was er over de sfeer en het #ikvalop effect niets te klagen.

Maar zijn we wel echt vrij om te vallen op wie we zelf willen? Voor mij draaide dit feest om deze vraag. ‘Homo’ is nog altijd een veelgebruikt scheldwoord, presentatoren en wereldleiders maken beledigende grappen en LGBTI’ers worden aangevallen op straat. Ook de organisatoren van het regenboogfestival, Wesley Struik en Angelo Wensing, kregen vervelende berichten. Daarin stond dat homo zijn niet normaal is en dat ze moeten opzouten.

Veel christenfundamentalisten zijn openlijk anti-homo. SGP’ers tekenen trots de Nashville-verklaring en steigeren bij een poster met zoenende vrouwen, maar ook onder mensen met een migratieachtergrond ligt homohaat hoger dan gemiddeld. Treurig, maar juist daarom is dit festival zo belangrijk. De vrijheid om jezelf te zijn hoort bij Nederland en dit zouden we ieder jaar in Emmen moeten vieren. Wie hier boos om is moet zelf maar opzouten.

Ik kijk uit naar het volgende regenboogfestival. Voorlopig kunnen we blijven oefenen in het vieren van de liefde.