Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

We gaan weer los!

We hebben er even op moeten wachten. Maar nu is het bijna weer zover: het nieuwe voetbalseizoen. We hebben ‘honger naar de bal’. Vroeger was ik dan altijd wel wat nerveus. Want als het betaalde voetbal begon, mochten we zelf ook weer ‘de wei’ in.

In de vakantie trainde ik altijd een beetje door. Ik heb er een leuke hardloophobby aan overgehouden: na mijn voetbalcarrière liep ik al gauw honderd halve marathons en nog wat hele. Maar toen ik nog voetbalde keek ik altijd uit naar de eerste wedstrijden in de eredivisie.

FC Emmen opent zaterdagavond thuis tegen FC Groningen. Niet zo handig, want half Noord-Nederland ligt nog op het strand of zit voor de tent in Frankrijk. Daar houdt de westerse KNVB geen rekening mee. Het was niet zo heel veel moeite om zo’n mooie noordelijke pot af te werken op een lekkere zomeravond in september.

FC Emmen kijkt in ieder geval terug op een prachtig seizoen. De veertiende plek kende ook een mooie bijvangst: een tv-serie (Emmen op 1) en twee leuke boeken. Maarten Kolsloot schreef het fraaie ‘FC Emmen, een droomseizoen’. En Peter Middendorp bundelde zijn sterk geschreven Volkskrantcolumns in ‘De dood en de gladiolen’. Het boek werd gepresenteerd in een volle boekhandel tegenover de Blokker waar de familie Middendorp jaren zijn centen verdiende.

Middendorp senior overleed kort voor het kampioensfeest.

De dood bleef FC Emmen achtervolgen: de vader van de trainer, de moeder van de voorzitter en de broer van de keeper. Ongelooflijk. Peter schrijft er de mooiste columns over. Maar ook over de ‘gladiolen’: de verbazing over het mooie spel van FC Emmen.

Het nieuwe seizoen start met een goed bezochte open dag. Op het plein hangt de geur van patat, bier en optimisme. Het lijkt alsof het 'tisnikswordtniks' van De Meerdijk is verdwenen. Een fanatieke Brigata-supporter weet het zeker: „Burgemeester, we gaan voor het linkerrijtje”. De spelers worden al toegejuicht als ware minimaal de voorronde van de Champions League is bereikt.

Ik antwoord met wijze oude mannenpraat in de categorie: „Ja, het moet allemaal nog wel gebeuren en zo”. Vaderlijke taal waar ik als jongen zo’n hekel aan had. Maar eerlijk is eerlijk: FC Emmen laat in de eerste echte oefenwedstrijd een verdienstelijke eerste helft zien. Almere (okay...) komt er niet aan te pas. Ook in de oefenwedstrijd in Rolde tegen FC Groningen laat Emmen zien een lekker potje te kunnen voetballen.

Laten we hopen dat deze lijn in de eerste competitiewedstrijd tegen FC Groningen wordt doorgezet. En laten we ook even het volgende afspreken. Als het nou in het begin van de competitie niet zo goed gaat. Ik denk het niet, maar stel, we pakken maar een paar puntjes in de eerste wedstrijden. Laten we dan niet gaan zeuren. En laten we dan niet gaan mopperen. Of nog erger: om een andere trainer gaan roepen. Nee, dan blijven we ook achter onze club en mooie trainer staan. En we schreeuwen onze kelen schor tot ze weer zoveel punten pakken dat ze misschien wel in het linkerrijtje komen.