Mark Siekman: ‘Er ligt een prima basis bij SVBO voor de komende seizoenen’

Emmen - Mark Siekman is 34 jaar en woonachtig in Emmen. Lees meer over de docent Economie in deze editie van de rubriek Sportief Persoonlijk.

Van welke vereniging ben jij bestuurslid?
„Voetbalvereniging SVBO in Barger-Oosterveld.”

Waarom juist bestuurslid geworden van SVBO?
„Daar ben ik als kind begonnen met voetballen. Later werd ik gevraagd om bij de jeugd te fluiten en daarna jeugdtrainer te worden. Op mijn 20e werd ik benaderd om in het bestuur te komen. Dat heb ik gedaan. Ik vond het fijn dat ik wat voor de club kon betekenen.”

Wat wil jij bereiken in het bestuur?
„Het belangrijkste vind ik dat we een vereniging zijn waar mensen zich thuis voelen. Daarnaast vind ik dat we een zo breed mogelijk aanbod van voetbalactiviteiten moeten aanbieden om de maatschappelijke functie van SVBO in de gemeenschap en omstreken te blijven vervullen.”

Wat zijn jouw specifieke taken in het bestuur?
„Communicatie en PR, de ledenadministratie en coördinator overige senioren en dames. Ook ben ik voorzitter van de stichting die het SVBO Voetbalfeest regelt.”

Je bent ook actief als vrijwilliger?
„Ik ben trainer/coach van SVBO Vrouwen 1, lid van de activiteitencommissie, fluit waar nodig een wedstrijd en ben invalleider van SVBO zondag 3.”

Hoe vaak per week ben je op de club te vinden?
„Ongeveer vier dagen per week. Ik hoef natuurlijk niet alles op de club te doen. Een deel van de administratie en communicatie kan ik ook prima thuis doen. Veel werk wat ik heb, vindt achter de schermen plaats. Tien tot vijftien uur per week ben ik er wel mee kwijt, denk ik.”

Wat kenmerkt SVBO als club?
„SVBO is een actieve club. Over het algemeen hebben we de zaken prima voor elkaar. Het belangrijkste is de clubcultuur. Een fijne, warme, gezellige en ook vooruitstrevende club. We hebben veel vrijwilligers, ongeveer 200. Wat ik ook heel belangrijk vind, is dat het kader grotendeels bestaat uit ‘echte’ SVBO’ers. Met het kader bedoel ik bestuur, commissies en jeugdtrainers. Daarin zitten vrouwen, mannen, jongens en meiden die groot zijn geworden bij de club. Zodoende gaat die clubcultuur ook niet verloren. Het DNA van de club is daarmee vastgelegd.”

Wat is jouw historie bij de vereniging?
„Als voetballer heb ik de meeste selectieteams doorlopen binnen de jeugd. Vervolgens heb ik in de selectie gespeeld. Later ben ik naar het derde elftal gegaan. Een hecht vriendenteam. Wat we daarmee allemaal hebben meegemaakt: daar kan ik wel een boek over schrijven. Eén ding is zeker: dat had ik echt nooit willen missen. Als vrijwilliger: bestuurslid, scheidsrechter, trainer, activiteitencommissie en dan vergeet ik vast en zeker nog wat taken die ik ooit heb uitgevoerd.”

In hoeverre staat SVBO er goed op?
„SVBO staat er heel goed op. Sportief gezien doen we het prima. Daarmee bedoel ik zowel het eerste elftal als de jeugd. Organisatorisch gezien hebben we praktisch alle posities weer ingevuld. Dat is heel knap, als je weet dat we bijna veertig teams hebben. Daarnaast zijn ook alle taken in de verschillende commissies weer ingevuld voor het nieuwe seizoen. Financieel gezien zijn we meer dan gezond. Al met al een prima basis voor de komende jaren.”

Loop je zelf al warm voor het nieuwe seizoen?
„Om heel eerlijk te zijn nog niet. Samen met mijn compagnon van de ledenadministratie hebben we vorige week de laatste hand gelegd aan het bijwerken van de ledenlijsten, aanvragen ledenpasjes en het programmaboekje voor komend seizoen. Een paar weekjes geen voetbal vind ik in dat opzicht niet zo heel erg.”

Wie is jouw grote voorbeeld in de sport voetbal?
„Misschien wat cliché, maar dan ga ik toch mijn broertje noemen. Tim heeft tot vorig seizoen voor FC Emmen gespeeld. Inmiddels meer dan 190 duels voor FC Emmen en dus in het profvoetbal. In mijn optiek een voorbeeld omdat hij daar heel voor heeft gedaan, maar nog meer gelaten. Ik zat wél elk weekend in de Boogie Bar of kroegen en discotheken in Emmen en omstreken. Hij maar mondjesmaat. Op een bruiloft dronk hij fris, terwijl ik een sinas-berenburg dronk. Mentaliteit en doorzettingsvermogen zijn sterke punten van Tim. Als je echt iets wilt bereiken, moet je daar dus echt wel wat voor over hebben. Aan de andere kant, en die kant heb ik heel bewust opgepikt, mijn ouders. Mijn zusje handbalde, Tim en ik voetbalden. Mijn ouders hadden altijd alles zo georganiseerd, dat alles altijd door kon gaan. Organisatie, planning, maar vooral als familie er voor elkaar staan. Mooie voorbeelden toch?”

Gloriemoment als voetballer?
„Het was allemaal wel leuk. Gloriemoment vind ik wat overdreven klinken aangezien je als team speelt. Laten we het houden op de kampioenschappen.”

Dieptepunt?
„Dat klinkt wel heel dramatisch. Kleine tegenslagen misschien, maar dieptepunten niet.”

Als ik alleen de baas van mijn sportvereniging zou zijn, dan:
„Wordt het hoog tijd om de boel op te doeken. Een grote club als SVBO, met ongeveer 550 leden, in je eentje leiden is complete waanzin.”

Een relatie?
„Nee, ik ben vrijgezel. Misschien wordt het wel eens tijd. Ik neem aan dat dames een open sollicitatie naar de Emmer Courant kunnen sturen? Ik zie de reacties wel tegemoet.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„In de vrije tijd buiten SVBO om houd ik van gezelligheid. Een concert bijwonen links en rechts, weekendje weg of op vakantie gaan en wandelen omdat je toch een beetje fit moet blijven. Daarnaast zit ik ook in het bestuur van de carnavalsvereniging. Soms vind ik het ook heerlijk om gewoon wat tv te kijken. Na 20.00 uur doe ik in principe niks meer.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Nooit echt over nagedacht. Ik heb altijd gekeken naar waar het lot mij bracht. Gewoon lekker met de wind meewaaien.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Misschien toch wel de reizen naar het WK voetbal in Kaapstad, het EK voetbal in de Oekraïne en de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Prachtige ervaringen. Ook heb ik met een kameraad een aantal jaar terug het SVBO Voetbalfeest opgezet. Dit is nu een heel groot toernooi met ongeveer 25 deelnemers uit het hele land, op vrijdag een feesttent met 1000 bezoekers en op zaterdagavond een feestavond met 1600 bezoekers. Ook de Ladies Cup Emmen - een zaalvoetbaltoernooi voor dames met dertig teams - noem ik hier graag.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„Geniet er maar van!”

Meedoen?

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.