Meneer Meertens vertelt: Gezellig winkelen in het centrum van Emmen

Emmen - Niet alleen zijn archief blijkt indrukwekkend. Van hetzelfde kaliber zijn de dikke mappen vol historische foto’s, die een breed beeld geven van pakweg de afgelopen 80 jaar. Die kennis van de plaatselijke historie bestaat niet alleen op papier.

Ook het geheugen van de Emmenaar is een rijke bron vol verhalen en anekdotes. Kortom, Geert Meertens ten voeten uit!

,,In vergelijking met nu liep er pakweg zestig jaar geleden beduidend meer winkelend publiek in het Emmer centrum. Het was altijd gezellig druk en het boodschappen doen, met destijds nog beperkte openingstijden, was een feestje. Immers, op de maandagmorgen en dinsdagmiddag ging de winkeldeur op slot en zaterdag na een uur of drie was het met de grootste drukte wel gebeurd.

Bakkers

Bovendien had je in vrijwel elke branche de keus uit vele eenmanszaken: bakkers, slagers, grutters, zuivelhandelaren, drogisten, elektriciteitszaken, enz. Ze waren veelal gevestigd in eigen panden. Zo maar een willekeurige greep uit het plaatselijke slagersbestand: Snijders, Grootjans, Veldkamp, Bazuin, Meiboom en anderen. Ook groenteboeren had je in alle soorten en maten, zoals Oosting, Albers, Hofman, Broekhuizen, Siepel en een handvol andere vers fruit- en groenteleveranciers. Een vergelijkbaar verhaal bij de grutters. Zelfs de al aanwezige, ietwat grotere jongens, kenmerkten zich destijds nog door enige bescheidenheid. De Gruyter deelde nog het 't Snoepje van de Week uit, terwijl Appie Heijn zelfs op de kleintjes lette. Wat was het altijd prettig om op een klantvriendelijke wijze bediend te worden door de mensen met wie je een persoonlijke band had. Ben ik blij dat Kaashandel Gerrit nog wekelijks persoonlijk bij me langs komt met zijn heerlijke kaas, worst, eieren en nootjes.”

Prettige dag

,,Ondertussen is bovenstaand beeld geheel overwoekerd door het grootwinkelbedrijf. Eenvormigheid troef en samen met de nog steeds toenemende online-aankopen verantwoordelijk voor de malaise. Je mag anoniem aansluiten in de rij voor de kassa, waar meestal een onbekend persoon je plichtmatig nog een prettige dag toewenst. De hardwerkende middenstander was geen partij voor de wet van de grote getallen en legde kansloos het loodje. Zo zette supermarkt De Boer met scherpe aanbiedingen diverse kleine, plaatselijke kruideniers aan de kant om even later samen met andere grootgrutters de markt te domineren.”

Meer personeelskosten

,,En hoe verhoudt onze zogeheten 24 uurs economie zich trouwens tot zaken als duurzaamheid en milieu? Afgezien van nog steeds overbodig verpakkingsmateriaal, zijn de openingstijden enorm opgerekt tot soms zeven dagen per week. Gevolg: extra energieverbruik (verwarming, verlichting, airco). Ja, en natuurlijk meer personeelskosten. Vandaar ook dat men, als het kon, het liefst werknemers van de basisschool zou contracteren. Overigens houdt de bekende Emmer drogist Maat het wegens het ontbreken van een opvolger voor gezien. Daarmee verliest deze stad ook zijn laatste, zelfstandig opererende onderneming in deze branche.”