Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Thoes

Het is vakantietijd. Soms lijkt het erop alsof heel Emmen de gehele wereld overvliegt. Maar er blijven nog genoeg mensen bij huis. Gewoon ‘thoes’. Dat kan best, want in Emmen en omgeving is van alles te beleven.

Natuurlijk denken we dan meteen aan Wildlands. Het lijkt alsof Nederland door krijgt dat we in Emmen een van de mooiste dierentuinen hebben. Met wat zoeken op internet koop je kaartjes tegen een redelijke prijs. Daar heb je dan meteen een dag plezier van. Het park is in deze tijd zelfs nog wat langer open. En als het heel goed is bevallen, kan je meteen een abonnement kopen tegen een gereduceerd tarief.

Maar naast Wildlands zijn er ook genoeg andere dingen te beleven. Zo is het Rensenpark door de ANWB uitgeroepen tot een van de twaalf leukste stadsparken van Nederland. Dat snap ik wel. Geregeld maken we met vrienden en familie een rondje door dit gevarieerde stukje groen. Prachtige galerieën, een leuke stadsboerderij, overal speeltuintjes en een Engels theehuis - ga er alleen al heen voor het lekkere gebak en de leuke bediening. Een aanrader is ook De Nachtwacht; in de tweede helft van de week kan je zien hoe het topstuk van Rembrandt stukje bij beetje op een groot doek wordt nageschilderd.

Een collega van Rembrandt is Van Gogh. Hij was zo’n drie maanden in Nieuw-Amsterdam en schilderde daar onder andere het bruggetje. In het Van Gogh-huis is deze periode in het leven van de grote schilder te bekijken. Iets verderop zijn nog een paar leuke musea. Zo vind ik het Smalspoormuseum meer dan de moeite waard, zeker met kinderen. De treintjes die gebruikt werden tijdens de vervening rijden er nog steeds. De enthousiaste vrijwilligers kunnen er veel over vertellen.

Dat doen ze ook in het Veenpark, waar je heel wat uurtjes kan doorbrengen. Ook hier zijn treinritten mogelijk, door het park, maar ook naar het laatste indrukwekkende hoogveengebied van Nederland. Het pannenkoekenrestaurant achterin het park en de bakkerij zijn aanraders. Ga na afloop ook nog even naar het aangrenzende hoogveenkerkhof in Barger-Compascuum. Heel bijzonder.

Daarna kan je door naar Museum Brands in Nieuw-Dordrecht. Nog wat onbekend, maar onterecht. Want zelden kom je op een plek waar zoveel verschillende soorten verzamelingen bijeen zijn gebracht. Van leuke prullaria tot de meest schitterende boeken uit de zestiende en zeventiende eeuw.

En als er dan tijd over is, mag ik ook altijd heel graag naar het Bargerveen. Ik zat er in september naast de Koning toen hij net als Van Gogh zei: “Wat is het hier mooi”. Ruime vergezichten, prachtige natuur en heerlijke luchten. Het uitstekende restaurant met een van de mooiste terrassen van Nederland maakt het plaatje compleet.

En dan thuis komen in je eigen huis. Geen files. Geen gammele campingstoeltjes. Geen ravioli uit blik. Geen buren die veel herrie maken en je niet kunnen verstaan als je er wat van zegt. En vooral geen luchtbed dat bij elke beweging zucht alsof het ieder moment uit elkaar kan knappen. Gewoon thoes.