Erik Eilering: ‘Honkbal kan explosief en heel tactisch zijn’

Emmen - De 55-jarige Erik Eilering woont in Emmen en is in het dagelijks leven manager technische documentatie bij Bosch Thermotechniek in Deventer. Lees meer over Eilering in deze editie van onze rubriek Sportief Persoonlijk.

Welke sport beoefen je en bij welke vereniging?
„Honkbal bij Bedrocks hier in Emmen.”

Wat maakt deze sport zo leuk?
„Honkbal heeft voor mij alles in zich. Op sommige momenten explosief en op andere momenten weer heel tactisch. Het is een individuele teamsport. Op het ene moment moet je het helemaal alleen zien te redden, bijvoorbeeld als je aan slag bent. En wanneer je in het veld staat moet je het samen opknappen.”

Waarom sport je juist bij jouw club?
„Dit is de club die sinds 1981 in Emmen bestaat en ik zit er al sinds dat jaar bij. Veel keuze aan clubs heb je hier in de omgeving niet in deze tak van sport.”

Hoe vaak sport je per week?
„Eén keer trainen, een wedstrijd en dan ook nog een avondje naar de sportschool als het lukt.”

In welk team sport je?
„Ik speel in het tweede herenteam.”

Wat is het mooiste aan dit team?
„Dit team is erg gevarieerd, maar de sfeer is altijd goed. Er zijn spelers die ambitie hebben om in het eerste team te gaan spelen, maar ook jongens die dat niet willen.”

Op welk niveau sport je :
„We spelen in de vierde klasse. Dat is niet erg hoog, maar zolang de tegenstanders altijd een uitdaging zijn blijven de wedstrijden leuk.”

Wanneer was jouw laatste wedstrijd en hoe ging het?
„Dat is alweer een paar weken geleden. Ik had een invalbeurt op mijn favoriete positie: het eerste honk. Helaas hebben we die wedstrijd tegen de Blue Hawks uit Zwolle met 1-4 verloren. In onze klasse mag iedereen aan slag, dus ook de reserves. Dat vind ik een prima regel, want dan blijven ook zij de gehele tijd bij de wedstrijd betrokken. Het slaan gaat me gelukkig nog steeds goed af.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
„Joe Mauer, voormalig catcher en eerste honkman bij de Minnesota Twins.”

Gloriemoment?
„In 1996 toen ik met een homerun in Groningen ons team de overwinning bracht en we het plaatselijke Caribe passeerden op de ranglijst. Toen waren we het hoogst geklasseerde team in Noord-Nederland, boven de ploegen waar ik in het verleden altijd tegenop keek. Dat team uit 1996 en 1997 was één groot gloriemoment.”

Dieptepunt?
„In 2001 hadden we door omstandigheden nog maar vier jeugdspelers over. Door geloof in de kracht van de eigen vereniging zijn we met deze vier én vriendjes - plus ik weet niet meer wie - toch in staat gebleken om een team voor de competitie in te schrijven. Die periode heeft me slapeloze nachten bezorgd. Met een team in de competitie trek je gelukkig ook andere spelers aan en konden we een jaar later zelfs twee teams inschrijven.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Lekker blijven ballen zolang het nog gaat en dat duurt hoop ik nog wel even. Als coach of scheidsrechter zal ik nog wel heel lang betrokken blijven bij Bedrocks. Ook ben ik nu betrokken bij ons baseball5 team, waarmee we dit jaar Nederlands kampioen zijn geworden en ook het Barcelona Open hebben gewonnen. Hier kunnen we nog veel leuke dingen mee bereiken.”

Als ik de baas van mijn sportvereniging zou zijn, dan:
„Dan zou ik ten eerste de waardering uitspreken voor de vele vrijwilligers, die onze vereniging gelukkig heeft. Zij zetten zich op hun eigen gebied soms dagelijks in voor onze mooie sport.”

Een relatie?
„Ik woon samen met Joyce en haar drie zoons wonen momenteel bij ons. Alle drie spelen ze honkbal.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is:
„Lekker eten.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„Door te klussen ben ik helemaal in mijn element.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Ik wilde eigenlijk fotograaf worden, maar mocht van mijn ouders niet naar de fotovakschool in Den Haag. Toen ben ik naar de middelbare technische school gegaan en heb daar geen spijt van. De afgelopen tien jaar ben ik freelance fotograaf geweest, naast mijn reguliere werk.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Een lang weekend met mijn eigen zoon naar New York in 2016.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„Denk in oplossingen en pak je kansen.”

Meedoen?

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.