Toertocht Fiat-tractoren start in Wezuperbrug: 'Onder enige rivaliteit gaan oldtimertrekkerfans niet gebukt'

Wezuperbrug / Schoonoord - Liefhebbers van oldtimer Fiat-tractoren kwamen afgelopen zaterdag ogen te kort op de Zuidoost-Drentse wegen. De Fiat CNH Tractorclub organiseerde de jaarlijkse toertocht met start- en finishplaats bij oldtimerliefhebber Jan Klasen uit Wezuperbrug.

Het was een speciale jubileumeditie, want de tractor van het Italiaanse merk bestaat honderd jaar. Om het eeuwfeest luister bij te zetten pronkten er meer dan honderd Fiat-tractoren op het terrein van Klasen aan de Brugstraat.

Indrukwekkende verzameling

,,Er is hier geen competitie: het gaat niet om beter, sneller of mooier. Wij zeggen: wat leuk dat jij ook een Fiat-tractor hebt", brengt voorzitter Willem Gerbers (33) uit Schoonoord het clubgevoel onder woorden. Jan Klasen kan dat volledig beamen. De 55-jarige inwoner van Wezuperbrug heeft, net als Gerbers, door de jaren heen een indrukwekkende verzameling opgebouwd. Binnenkijken bij Jan in de schuur maakt dat duidelijk. ,,Het is een uit de hand gelopen hobby", zegt Klasen op welhaast verontschuldigende toon.

Geen rivaliteit

De meeste voertuigen naderen hun vijftigste verjaardag, maar veel oldtimer Fiat-tractoren zijn in ons land nog gewoon in actie zien op het land. Een tractor zonder moderne snufjes, maar wel een tractor waar Klasen en Gerbers hun hart nog steeds aan hebben verpand. ,,Deze oldtimers blijven ons fascineren. Ze rollen weliswaar niet meer van de fabrieksband, maar het is gewoon het beste merk dat er is."

De omgang tussen liefhebbers van de klassieke Fiat-tractoren is bovendien zeer gemoedelijk. Dat bleek zaterdag tijdens een tocht over de binnenwegen van Zuidoost-Drenthe en vooral ook na afloop bij de afterparty in de schuur van Klasen. ,,Onder enige rivaliteit gaan oldtimertrekkerfans niet gebukt."

Zorg en aandacht

Als klein ventje sloeg bij Jan Klasen op de boerderij van zijn vader de vonk over en sindsdien koestert hij de Italiaanse tractor met veel zorg en aandacht.

,,Vroeger hadden onze buren, de familie Tangenberg, een loonbedrijf en ze zijn altijd heel trouw gebleven aan Fiat. Ik ging toen vaak op het bedrijf kijken heb veel respect gekregen voor de enorme trekkracht van deze oerdegelijke tractor."

Sociale contacten

Klasen en Gerbers kwalificeren de Fiat CNH Tractorclub als één grote familie. ,,Onderling zijn er goede contacten. De leden komen uit alle windstreken. We helpen elkaar aan onderdelen en geven technische tips. Voor de sociale contacten worden er jaarlijks in Nederland toerevenementen georganiseerd. Nu vonden wij de tijd rijp om onze Fiat-vrienden uit alle delen van Nederland op een bezoek aan onze regio te trakteren.' Volgens Jan Klasen zijn de clubleden pure hobbyisten. 'Ze zijn trots op hun bezit en de liefhebbers hebben er veel voor over om een fraai stukje nostalgie te waarborgen."

Klasen en Gerbers zijn vooral onder de indruk van het onverwoestbare karakter van de tractor. ,,Tenminste, als je er zuinig op bent, want gedegen onderhoud is voor het welzijn van deze oldtimers een voorwaarde.”

Ondertussen showt Klasen even het robuuste motorblok. ,,Een krachtbron met een verbluffend rendement. De tractoren ogen heel sympathiek, want ze laten je bijna nooit in de steek. Ze zijn wars van alle elektronische snufjes, het is de ultieme eenvoud die de Fiat-tractor zo speciaal maakt."