Zo ziet de opgefriste bibliotheek in Emmen eruit, inclusief een fietsende leesplek

Emmen - Nieuwe kasten en vloeren, meer stilteplekken en zelfs een fietsende leesplek. De bibliotheek in het centrum van Emmen is sinds zaterdag na groot onderhoud van zeven weken vernieuwd én geopend.

,,De bibliotheek ziet er nu eigentijds uit”, vertelt directeur Marchien Brons. ,,Het interieur is door OdV interieurarchitecten uit Assen aangepast en bevat nu veel meer zit- en studieplekken, maar biedt ook ZZP'ers een gratis werkplek. De jeugdafdeling is nu in z’n geheel op de eerste verdieping te vinden. In het nieuw ingerichte biebcafé kan men voortaan bijpraten of koffie drinken, zonder dat mensen die stil willen lezen of studeren worden gestoord. We hebben zelfs een fietsende leesplek, zodat mensen die een boek willen lezen in beweging blijven.”

‘Werk in uitvoering’

Houten pallets, stellages en hangende led-lampen spelen in op het thema ‘Werk in uitvoering’. Niet zonder reden: het 31 jaar oude pand is dan wel opgeknapt, maar of de bibliotheek op de lange termijn op deze locatie blijft, is volgens Brons onzeker.

,,Daar is nog geen besluit over genomen en als dat er wel is, dan ben je zo een paar jaar verder. Dit gebouw heeft z’n voors en tegens. De ligging in het centrum is ideaal, maar de drie lagen van het pand maakt het voor mindervalide bezoekers wat lastig. Mochten we ooit verkassen naar een andere plek, dan kunnen we vanuit de huidige situatie en indeling makkelijk verhuizen.”