De Emmense Uitdaging dreigt ten onder te gaan

Emmen - Het gaat niet goed met De Emmense Uitdaging. Geert Huitema, de drijvende kracht achter de stichting gooit per 10 oktober, exact drie jaar na de oprichting het bijltje er bij neer.

De zoektocht naar een opvolger voor dat moment is in volle gang. Of deze gevonden of niet, Huitema zelf zet er sowieso een streep onder.

De Emmense uitdaging werd in 2016 opgericht in navolging van andere landelijke gemeentes. De stichting hielp maatschappelijke organisaties, goede doelen en verenigingen aan spullen die ondernemers over hadden en deze met gesloten beurs wel van de hand wilden doen. Samen werken aan de maatschappij, aan Noaberschap 2.0, zo luidde de ideaalgedachte achter het initiatief.

Huitema kijkt terug op drie succesvolle jaren. Dankzij bijna 400 matches tussen bedrijfsleven en organisaties leverde volgens hem een maatschappelijke waarde op van ruim drie ton. Binnen de Emmense Uitdaging is het verder gelukt om een zevental werkzoekenden naar een vaste baan te begeleiden. Maar de pijp is leeg bij de gepensioneerde Huitema. Het idee om terug te treden stak bij hem in februari al de kop op. “Ik maakte weken van 50 tot 60 uur en zat diep in een burn-out. Ik heb toen dingen op een rijtje gezet. Wil ik dit nog allemaal wel op mijn 68e? Ik slaap slecht en zie mijn kleinkinderen bijna nooit.”

Zonder onkostenvergoeding

De Emmense Uitdaging kampte ook met een gebrek aan bestuurders, sponsoren en vrijwilligers. Dat leidde deze maand al tot de noodzakelijke stap om de inzet zonder onkostenvergoeding voort te zetten. Huitema maakt zelf de meeste uren, vertelt hij. Als pensionado zit hij ruimer in de tijd, dan de andere bestuursleden, die vaak nog een bedrijf naast hun activiteiten runnen. Linda Meijer, onder meer bekend als organisator van Emmen Goes Eco, is al co-bestuurder af.

Naast de knellende omstandigheden die het platform al plaagden, vond er een gebeurtenis eind 2018 plaats die een enorme deuk in de motivatie van Huitema sloeg. Vorig jaar richtte FC Emmen Naoberschap op. Een stichting die zich ook hard maakt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en daar het bedrijfsleven mee wil ondersteunen.

Overlap

Huitema schrok er wel even van omdat hij veel parallellen tussen deze en zijn club zag. “Als je hun flyer er op na leest, dan zie je behoorlijk wat overlap.” Onder het motto samen-staan-we-sterker gooide hij een aantal keren een balletje op voor een mogelijke samenwerking. Met een dergelijk partnerschap, zou ook de toekomst van de Emmense Uitdaging geborgd zijn. Maar uiteindelijk kwam dit partnerschap niet van de grond.

Wie het stokje ook wil overnemen, diegene wacht een pittige opgave. Hij ontkent dat niet. Hij heeft zich inmiddels neergelegd bij zijn vertrek. Hij denkt met veel plezier terug aan de afgelopen drie jaar. “Vooral de blijdschap van maatschappelijke organisaties zal me bij blijven staan. Dat we iets voor ze hebben kunnen betekenen.” De eindeloze zoektocht naar inkomsten, sponsoren, vrijwilligers mag hij straks achter zich laten. Dat zorgt voor rust en dat is ook heel wat waard. “Ik slaap tenminste weer.”