Pas op: het inbrekersgilde heeft nooit vakantie (en al helemaal niet in de zomer)​

Regio - De zomervakantie is begonnen, maar niet voor de inbrekers. Zij slaan juist extra vaak hun slag wanneer hun slachtoffers vakantie vieren.

De zomer is een gouden tijd voor inbrekers. Niet alleen omdat veel mensen weg zijn, maar ook omdat er ’s zomers veel meer ramen en deuren open staan.

Weliswaar daalt het aantal inbraken de afgelopen jaren gestaag, maar het blijft oppassen. Een inbraak is zo gepleegd en de kans dat ze de dader pakken is amper 15 procent.

Dit kun je doen om het risico op inbraak stukken kleiner te maken.

Begin een WhatsApp buurtpreventiegroep

Overleg eens met de buurtbewoners of die er iets voor voelen. Volgens de politie hebben de preventiegroepen op WhatsApp echt effect. Inbrekers worden er door afgeschrikt.

Bel sneller met 112

Zie je iets verdachts in de buurt, schroom dan niet om 112 te bellen. Volgens de politie wachten de mensen daar doorgaans veel te lang mee.

Doe de ramen en deuren dicht

Ga je de deur uit? Sluit de boel dan goed af (denk ook aan garagedeuren, wc-raampjes en deuren in schuttingen). Monteer degelijke sloten, grendels en scharnieren. Hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen maakt het de inbreker een stuk lastiger.

Laat een paar lampen branden

Ben je ’s avonds de deur uit? Zorg dan dat er een paar lampen branden als het donker wordt. Met een simpele timer bepaal je precies wanneer de lichten aan gaan, zowel binnen als buiten.

Haal ladders en vuilcontainers uit het zicht

Laat ladders, trappen en vuilcontainers niet rondslingeren, maar haal ze uit het zicht. Inbrekers gebruiken dit soort materialen maar al te vaak als opstapje naar de ramen op de eerste verdieping.

Zet je fiets op slot (!)

Duh, is dat echt een tip? Ja, zegt de politie, want je moet fietsen en brommers ook op slot zetten als ze binnen staan.

Berg dure spullen goed op

Laat waardevolle spullen zoals sieraden, antiek en elektronica niet in het zicht liggen en bewaar geen grote sommen contant geld in huis.

Laat de inbrekers niet weten dat je op vakantie gaat

Meld op sociale media niet dat je op vakantie gaat, want inbrekers zitten ook op Facebook en Twitter. Je buren moeten het juist wel weten, want dan kunnen ze een oogje in het zeil houden. Vraag ze ook af en toe de post weg te halen.

Zorg dat je huis er bewoond uit ziet als je op vakantie gaat

Laat hier en daar een paar borden of koffiekopjes op tafels staan, zorg dat er wat speelgoed rondslingert en doe de gordijnen niet helemaal dicht.

Registreer je waardevolle spullen

Registreer en fotografeer je waardevolle bezittingen zoals sieraden, antiek en elektronica. Dat helpt zowel bij de opsporing als bij de verzekering.

Is er toch ingebroken? Bel dan direct de politie

Ontdek je bij thuiskomst dat je bezoek hebt gehad van het dievengilde? Niets aanraken en direct de politie bellen!