Voormalig Emmer wethouder en gedeputeerde Herman Lange (73) overleden

In zijn woonplaats Erica is donderdagavond Herman Lange overleden. Hij was tussen 1978 en 1987 wethouder in Emmen en tussen 1987 en 1994 gedeputeerde voor de provincie Drenthe.

Lange kampte de afgelopen anderhalf jaar met ernstige gezondheidsproblemen. De PvdA'er werd 73 jaar. Hij laat een vrouw en twee volwassen zoons achter.

Hermanus Albertus Antonius Lange groeide in Erica. Zijn vader was hoofdonderwijzer van de plaatselijke katholieke school. Herman Lange doorliep de Mulo en volgde daarna een opleiding tot onderwijzer.

In 1974 gekozen als raadslid

Na twee jaar les te hebben gegeven op de toenmalige Bernadetteschool in Emmen, stapte hij over naar de rooms-katholieke LTS in die plaats. Daar bleef hij leraar tot hij in 1978 voor de PvdA wethouder werd in Emmen. Sinds 1974 was hij raadslid.

Tussen 1987 en 1994 werkte Lange als gedeputeerde voor de provincie Drenthe. In die periode verdedigde hij onder meer de bouw van een afvalverbrandingsinstallatie bij de VAM in Wijster. Daarna werd Lange actief als dijkgraaf en was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van RTV Drenthe.

Kundig, welbespraakt en een grote dosis humor

In 2002 keerde Lange terug als raadslid voor de PvdA in Emmen. Na twee jaar legde hij zijn functie neer. Voor zijn gevoel kreeg hij als raadslid te weinig voor elkaar. Zijn vertrek werd door collega-raadsleden in hoge mate betreurd. Lange was niet alleen kundig en welbespraakt, hij beschikte ook over een grote dosis humor.

In zijn woonplaats was Lange onder meer bestuurlijk actief voor de rooms-katholieke parochie en voetbalclub SC Erica. Toen zijn dorp in 2013 uitgebreid het 150-jarig bestaan vierde, was Lange voorzitter van het bestuur van de stichting die het festijn op touw zette.