Daniël Rouwkema speelt in Emmen herontdekt orgelwerk van Jan Zwart

Emmen - Daniël Rouwkema stuitte in zijn onderzoek naar Jan Zwart op enkele orgelwerken die nog maar zelden worden uitgevoerd. Zaterdagmiddag klinken ze in de Grote Kerk in Emmen.

Jan Zwart (1877-1937) verwierf grote bekendheid in de jaren twintig van de vorige eeuw met wekelijkse orgelconcerten, die rechtstreeks op de radio werden uitgezonden. Elke maandagmiddag verzorgde hij een orgelbespeling van 90 minuten.

Niet uitgegeven werken

Rouwkema, die zich de afgelopen vier jaar intensief bezig heeft gehouden met het inventariseren en digitaliseren van de koorwerken die Zwart schreef, stuitte bij het doorspitten van de archieven op orgelwerken die Zwart regelmatig speelde maar die vandaag de dag bijna niet meer uitgevoerd worden.

,,Soms, simpelweg, omdat ze niet uitgegeven zijn", zegt Rouwkema. ,,Maar soms ook omdat de uitgaven van diverse uitgeverijen niet meer te verkrijgen zijn." Zaterdagmiddag speelt hij een kleine selectie ‘uit het archief van Jan Zwart’: 3 korte (niet uitgegeven) psalmvoorspelen en twee koraalbewerkingen. Daarnaast staan werken van Brosig, Tours, Seyerlen, Nieland en Mudde op het programma.

Waar en wanneer?

Het concert in de Grote Kerk begint 20 juli om 15 uur. De toegang is gratis.