ING-pand Wilhelminastraat ruimt het veld voor stadsvilla’s en woonhofje

Emmen - Het einde voor het verpauperde en voormalige ING-pand aan de Wilhelminastraat in Emmen is in zicht.

Pandeigenaar en projectontwikkelaar Van Wijnen BV uit Groningen heeft de sloopkogel voor dit najaar in stelling gebracht. Het oude kantoor verdwijnt om ruimte te maken voor de bouw van zeven stadsvilla’s aan de straatzijde en een woonhofje met acht woningen op de achtergelegen parkeerplaats.

De nieuwbouw krijgt de klinkende naam Zuiderpoort mee. Belangstellenden kunnen zich na de zomer melden bij Van Wijnen.

Het pand doet sinds het vertrek van de bank dienst als onderkomen voor Huize Spoorloos. Onder die noemer kraakten een groepje jongeren in 2007 het al jaren leegstaande kantoorpand en gebruikten zij de ruimte onder meer als weggeefwinkel en voedselbank. De toenmalige kraakactie gebeurde met medeweten en instemming van Van Wijnen. “Momenteel zijn we nog in gesprek met de mensen van Huize Spoorloos en afspraken gemaakt over hun aanstaande vertrek”, laat woordvoerder Jan Theo van der Beek weten. “Dat willen we uiteraard in goede samenspraak doen.”

Snelheid verkoop

Komend najaar start de projectontwikkelaar met de voorbereidende werkzaamheden die bestaan uit de sloop van het pand en het bouwrijp maken van de grond. De aanvang van de bouw is volgens Van der Beek afhankelijk van de snelheid van de verkoop en het verkrijgen van een omgevingsvergunning. “Zodra driekwart van het aanbod is verzegd, doen wij een schop in de grond.” Hij verwacht dat dit moment waarschijnlijk in de loop van 2020 zal plaatsvinden.

De te bouwen stadsvilla’s (127 vierkante meter) beslaan drie woonlagen en een plaat dak. De acht hofwoningen (109 vierkante meter) bestaan uit twee woonlagen en een zolderverdieping met kap. Alle woningen krijgen een energiezuinig karakter en zijn bovendien gasloos. De vraagprijs ligt op 270.000 euro en hoger.

Hofje met veel groen

Het parkeerterrein wordt deels omgetoverd in een hofje met veel groen en ruimte voor kinderen om te spelen. Daarnaast wordt er ruimte vrijgehouden voor 23 parkeerplaatsen voor alle toekomstige bewoners. Bij vier van de zeven stadsvilla’s is het mogelijk de heilige koe bij huis te parkeren aan de kant van de Wilhelminastraat.

“Vanaf het woonhofje hebben bewoners een schitterend uitzicht op het groene binnenplaatsje.” Mocht de verkoop volgens planning gaan, dan is de nieuwbouw binnen een jaar voltooid, schat Van der Beek.

Vervolg facelift?

De facelift van dit deel van de Wilhelminastraat zou in de toekomst nog wel eens een staartje kunnen krijgen. Ruim tien jaar geleden zat Van Wijnen al om tafel het Emmer aannemersbedrijf Brands Bouw en installatiebedrijf De Groot, die beide ook percelen in de directe omgeving in bezit hebben, naar een grootschalige herontwikkeling van het gebied tussen de bank en de Molenstraat. Uiteindelijk lukte het niet om dit plan te realiseren.