Maansverduistering vanavond goed te zien

Regio - Vanavond is het wisselend bewolkt maar in het oosten en noorden klaart het later in de avond geleidelijk op. De opklaringen komen mooi op tijd om te kunnen genieten van een gedeeltelijke maansverduistering.

Tussen 22:00 uur en 2:00 uur komt de maan deels in de schaduw van de aarde terecht. Om dit te zien heb je vrij uitzicht naar het zuidoosten nodig.

Na een bewolkte start van de dag zijn er vanmiddag in het zuiden en westen al zonnige perioden. De opklaringen winnen vanavond terrein. Tijdens de maansverduistering zijn er vooral in het noorden en oosten nog wolkenvelden, maar ook daar zal het fenomeen af en toe te zien zijn.

De maan komt iets na 22:00 uur op. De maansverduistering is dan al begonnen, maar het begin is, in Nederland, niet te zien. Het hoogtepunt, de maximale verduistering, is rond 23:30 uur. 

Kijktips:

  • Zoek vanaf 22:00 uur een donkere plek op met weinig kunstlicht en vrij uitzicht naar het zuidoosten.
  • Trek een warme trui of een zomerjasje aan.
  • Kijk niet te vaak op je smartphone. Door het felle licht van je telefoon zie je een aantal minuten lang minder van de maansverduistering.

Maan lijkt extra groot door lage stand

Doordat de maan laag aan de horizon staat lijkt ze extra groot. Dat de maan juist bij opkomst groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang.

Hap uit de maan

Er zal tijdens deze maansverduistering een hap uit de maan te zien zijn, maar van een duidelijke roodkleuring is geen sprake. Roodkleuring treedt alleen op bij een totale maansverduistering, zoals op 21 januari van dit jaar. Een gedeeltelijke bloedmaan bestaat dus niet.

De volgende gedeeltelijke maansverduistering vindt plaats op vrijdagochtend 19 november 2021.