Deze vijf studenten bedachten de museum-app voor Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht

Nieuw-Dordrecht - Arjan Kuiper, Mark Meerlo, Yosh Schoenmaker, Aron Soppe en Max van Veen werkten wekenlang hard aan hun 'kindje' en die noeste arbeid werd maandag beloond. Hun zelfontwikkelde app voor Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht werd vanmiddag gelanceerd.

De app biedt niet alleen meer achtergrondinformatie over de voorwerpen, maar biedt bezoekers ook de gelegenheid om eigen kennis aan de collectie-items toe te voegen. ,,Iets waar wij heel blij mee zijn, want soms is het nut of de herkomst van een voorwerp ons ook onbekend”, zegt museumwoordvoerder Marianne Bakker. ,,Behalve kennis toevoegen kan de museumbezoeker ook zijn favoriete objecten delen op sociale media."

Niet verkrijgbaar in de appstore, maar wel dan wel?

Aanleiding voor het ontwikkelen van de app was een project dat het vijftal uitvoerde in het kader van de opleiding Software Engineering van NHL Stenden Hogeschool Emmen.

De app is niet verkrijgbaar in de appstore van Apple (iOS) en Android (Google Store), maar moet worden gedownload via deze link.

Drie vitrines

Vooralsnog zijn drie vitrines in het museum geschikt gemaakt voor de app. Bakker: ,,Deze vitrines zijn aan het thema de Tweede Wereldoorlog gewijd. Een bezoeker kan een QR-code die op de vitrine is aangebracht met de QR-scanner met zijn smartphone scannen, waarna de vitrine digitaal toegankelijk wordt voor de bezoeker. Plateau voor plateau kunnen de voorwerpen worden bekeken. Als de bezoeker op één bepaald voorwerp klikt, springt er een led-lampje op het betreffende plateau in de vitrine aan. Daarbij kan de bezoeker ook nog een stukje achtergrondinformatie over het object lezen."

Zelf informatie toevoegen

De app is volledig interactief: voor het zelf bijdragen van informatie wordt de bezoeker doorgeleid naar de dashboardomgeving. Bakker: ,,Nadat de bezoeker een stukje informatie via een eigen account heeft aangeleverd, kan de museumconservator de toegekende kennis beoordelen en wel of niet goedkeuren. Als die is goedgekeurd wordt de app automatisch en gelijk geactualiseerd."

Collectie Brands gaat binnenkort het aantal vitrines die de app ondersteunt uitbreiden.