Maak Het Mee
Door Burgemeester Eric van Oosterhout

Het dorp

We fietsen in de stromende regen op een donderdagavond door Zwartemeer. Ik ben op mijn ronde door de 35 dorpen en wijken aanbeland in dit mooie dorpje op de grens.

Hier is een fanatieke dorpsraad actief, een man of 11 gekozen door het dorp. Ze willen me eerst een paar plekjes in het dorp laten zien. Dat weet je het meestal wel: hobbelige fietspaden, achterstallig groenonderhoud en zwerfafval. Halverwege de fietstocht barst een bui los die we lang niet hebben gezien. Voordeel als je met de dorpsraad op pad bent, dat er altijd wel een huis is waar je naar binnen kan vluchten. De bewoner - een krasse oude baas van 92 - vindt het maar wat mooi dat de burgemeester ineens met een gevolg komt binnenzeilen.

Nog wat nadruppend praten we in het dorpshuis over de toestand in de wereld en in het bijzonder in Zwartemeer. De dorpsraad van Zwartemeer heeft het prima voor elkaar; ze hebben al heel veel bereikt en hebben nog heel veel plannen.

De volgende dag ben ik in een ander dorp: Zweeloo. Ook daar hebben ze het mooi voor elkaar. Al is het maar omdat Zuidenveld is aangeland. Voorheen was dat een landbouwtentoonstelling. Maar nu is dat een aanleiding voor een prachtig dorpsfeest met alles erop en eraan. In de eeuw dat dit evenement bestaat, zijn er de nodige tradities ontwikkeld. Zo bieden de burgemeesters van de drie betrokken gemeenten de organisatie een borrel aan. Dat klinkt nog redelijk onschuldig. Maar de borrel hoort in een volle fles te zitten. Vroeger werd er voor elk van de 8 (!) betrokken gemeenten ter plaatse een borrel genuttigd. Altijd al een hele opgave, maar ’s ochtends om negen uur helemaal. Nu beginnen we iets later en houden we het bij 1 borrel namens de inmiddels drie gemeenten. Daarna krijg ik een leuke rondleiding over het evenemententerrein, waar van alles te doen is.

In Aa en Hunze hadden we een soortgelijk feestje: Oostermoer. Dorpen als Gasselte en Eext stonden compleet op de kop. Ook Zweeloo pakt stevig uit en zo neem ik ‘s avonds neem ik nog een kijkje bij de optocht. Knap hoe ze in een relatief klein dorp zo’n mooie stoet van praalwagens voor elkaar krijgen. Leuk om te zien welke thema’s zoal actueel zijn: de wolf, het klimaat en natuurlijk ook gewoon een groep jongeren in een badkuip met een waterkanon.

Zondag ben ik bij de feestelijke afsluiting. ‘De sleutel’ van het evenement wordt letterlijk overgedragen aan het volgende dorp. Volgend jaar landt Zuidenveld in Schoonebeek. Dan is de honderdste editie. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat weer een prachtige historische versie wordt. Dat is Schoonebeek wel toevertrouwd.

Als ik Zweeloo uitloop, staat een man wat te dralen in de buurt van mijn auto. Ik vraag of ik hem kan helpen. Hij komt uit Eritrea, woont in het asielzoekerscentrum en moet naar Amsterdam. Maar de bus komt niet. Ik geef hem een lift naar Emmen. Als ik hem was zou ik in Drenthe blijven, gewoon in zo’n leuk dorp.