Twintig jaar wachten loont: Sven Strijk wordt in Klazienaveen eindelijk Nederlands kampioen halve triathlon

Klazienaveen - Sven Strijk werd in Klazienaveen eindelijk Nederlands kampioen op de halve triatlon.

Dat Sven Strijk uit Bodegraven blij was met zijn Nederlandse titel op de halve triatlon is wat zwak uitgedrukt. ,,Hier heb ik twintig jaar op gewacht. En nu is het eindelijk gelukt'', liet hij uiterst gelukkig vlak na de finish in Klazienaveen weten.

Eerste werd hij niet, want Strijk moest de zege en de overwining in de wedstrijd aan de Duitser Jan Stratmann laten.

Die deed over de 2500 meter zwemmen, 80 kilometer fietsen en 20 kilometer hardlopen 3 uur, 53 minuten en 5 seconden, waarbij Strijk op 1,56 volgde. Maar omdat Stratmann als Duitser niet kon meedingen naar de Nederlandse titel, was die voor Strijk.

Voldoende voorsprong

,,Stratmann ging me tijdens het lopen voorbij, maar ik moest alleen voldoende marge op de volgende Nederlander houden. En ik had wat dat betreft voldoende voorsprong. Ik liep op mijn limiet en heb me verder niet geforceerd. Ik wilde niet het risico lopen, dat ik deze titel nog zou missen'', zei de nieuwe Nederlandse kampioen. Strijk hoefde zich eigenlijk geen zorgen te maken, want ook nummer drie, Per van Vlerken, kwam voor Duitsland uit.

De winnaar van de wedstrijd Jan Stratmann keek zelf op van zijn eerste plaats. ,,Ik had nog nooit een halve triatlon gedaan. Daarnaast had ik een tijdje geleden mijn pols gebroken, waardoor mijn voorbereiding niet optimaal was. Lopen en fietsen tijdens de training ging wel, maar zwemmen niet. Maar het ging nu goed. Ik moet in de toekomst vaker een halve triatlon doen.''

Klasbak Van Vlerken

Bij de vrouwen was de Nederlandse titel op de halve triatlon opnieuw een prooi voor klasbak Yvonne van Vlerken. Al zit er tussen haar voorlaatste titel en de zege in Klazienaveen maar liefst twaalf jaar. Het aantal medailles van de voormalige meervoudig wereldkampioene duatlon, Europees en veelvoudig Nederlands kampioene triatlon én recordhoudster snelste wedstrijden is eigenlijk niet te tellen. Maar de inmiddels 40-jarige liet in Klazienaveen weten het einde van haar sportieve carrière te zien naderen.

,,Ik woon al dertien jaar niet meer in Nederland en het is altijd fijn om terug op eigen bodem te zijn'', zei ze. ,,Tijdens de wedstrijd had ik flasbacks naar andere races. Hoe het toen was. Maar het moment om te stoppen komt dichtbij. Ik deed altijd mee in de wereldtop en dat kan nu niet meer. Ik train nog maar de helft van wat ik gewend ben. Dat ik in Klazienaveen win, komt ook wel doordat ik de kilometers nog in mijn benen heb. Maar ik ben wel ouder geworden en kan niet meer presteren zoals vroeger. En als het minder wordt en ik niet meer kan winnen, vind ik het niet meer leuk om mee te doen. Zo zit ik niet in elkaar.''

Miriam van Reijen werd tweede, terwijl Tessa Kortekaas het brons veroverde. Dat laatste was een prestatie op zich, want de trialete was tijdens de Ironman in Hoorn door een motor omver gereden en liep een hersenschudding op.

De Triathlon Klazienaveen telde tal van andere onderdelen, waaronder twee jeugd NK's. Hans Peter Lucas won de kortere OD Triatlon. ,,Het is in Klazienaveen perfect georganiseerd. Mijn complimenten. Supergaaf om mee hier mee te doen'', complimenteerde hij de organisatie.