Emmen past plan was- en strijkhulp deels aan na kritiek

De gemeente Emmen gaat de was- en strijkhulp voor sommigen wel en anderen niet veranderen. Dat is het compromis dat wethouder Guido Rink (PvdA) heeft gesloten na kritiek op het plan om kleding van hulpbehoevenden centraal laten wassen.

Om te voorkomen dat de kosten van de was- en strijkhulp te hoog zouden oplopen, wilde Emmen deze service op de schop nemen. Het is nu nog zo dat de huishoudelijke hulp de kleding van hulpbehoevenden thuis wast. De gemeente wilde dit veranderen door kleren bij mensen thuis te laten ophalen, ze op een centrale plek te wassen en daarna weer terug te brengen.

Het plan werd opgeschort nadat er kritiek kwam vanuit de gemeenteraad en diverse adviesraden. Zo schreef het Overleg- en Samenwerkingsorgaan Gehandicapten dat een schoon en leefbaar huis door deze plannen onder druk zou komen te staan. Ook zouden mensen extra kleding moeten aanschaffen om te voorkomen dat ze zonder kleren komen te zitten.

Compromis

Volgens wethouder Rink is er met de raden gesproken en is nu een oplossing gevonden. Een compromis, zoals hij het noemt. Voor de huidige gebruikers van deze dienst gaat niets veranderen: zij kunnen ook in de toekomst thuis hun was laten draaien door de huishoudelijke hulp.

Wie met ingang van volgend jaar deze service aanvraagt valt wél onder de nieuwe regels. Deze nieuwe gebruikers moeten hun kleding dus meegeven, waarna het op een centrale plaats wordt gewassen. Volgens Rink kan hier in sommige gevallen vanaf worden geweken. ,,Als er een medische noodzaak is om het anders te doen, is er een maatwerkvoorziening.''

In de gemeente Emmen maken momenteel zo'n 850 mensen gebruik van de was- en strijkservice. Zij krijgen binnenkort een brief over de veranderingen.