Emmen scherpt regels aan na uit de hand gelopen paasvuur in Erica

Erica / Emmen - De gemeente Emmen gaat de regels voor paasvuren aanscherpen. Aanleiding is het uit de hand gelopen paasvuur aan de Verlengde Vaart ZZ in Erica.

De brandweer moest er eerste paasdag aan te pas komen bij het vreugdevuur in Erica. Door een vonkenregen dreigde het vuur over te slaan naar een naastgelegen bomenrij en bungalowpark. Door een waterscherm aan te leggen, wist de brandweer dit te voorkomen.

Emmen heeft de gang van zaken rond het paasvuur onderzocht en daaruit is volgens burgemeester Eric van Oosterhout gebleken dat er fouten zijn gemaakt. Zo is vooraf onvoldoende gecontroleerd wat er precies op de bult lag. ,,Er zijn materialen opgegooid die eigenlijk niet op een paasbult thuishoren'', vertelt Van Oosterhout. ,,Ook wij hadden moeten zien dat daar niet alleen hout op lag.''

Strengere regels

Daarnaast moet de windrichting en -kracht strenger worden meegenomen in de beoordeling of een paasvuur kan doorgaan. ,,We hadden de pech in Erica dat de wind aanwakkerde en ook nog een keer in de richting stond van die bomenrij en die vakantiehuisjes.'' Door de combinatie van de hoge bult, de materialen en de aantrekkende wind liep de situatie in Erica uit de hand.

Om zulke situaties in de toekomst te voorkomen, gaat Emmen nu strenger controleren op deze punten. Daarvoor gaat het in gesprek met de Veiligheidsregio Drenthe, die vooraf met codes waarschuwt hoe hoog het risico op natuurbranden is. Sommige Drentse gemeenten kozen op basis hiervan ervoor om de vuren dit jaar niet door te laten gaan gelet op de droogte. ,,Wij willen die codes vertalen in heldere criteria: dat klip en klaar is welke bult wel en welke bult niet kan doorgaan.'' Deze strengere regels moeten uiterlijk begin volgend jaar klaar zijn.

Volgend jaar geen paasvuur op deze locatie

Overigens zal er in 2020 geen paasvuur branden op de plek aan de Verlengde Vaart ZZ in Erica. Gelet op de gebeurtenissen van afgelopen eerste paasdag staat de gemeente Emmen hier de komende jaren geen paasbult meer toe. Daarmee wil het onrust bij omwonenden voorkomen.

Volgens Van Oosterhout heeft de gemeente ook onvoldoende gedaan met een waarschuwing van de eigenaresse van de naastgelegen bungalows. Zij trok vooraf aan de bel omdat zij vreesde voor een onveilige situatie. ,,Daar hadden wij wel iets gevoeliger op kunnen reageren.'' De gemeente gaat nog met haar in gesprek over de afwikkeling van de schade, die ze heeft ondervonden.

Geen einde aan traditie

Van Oosterhout benadrukt dat de strengere regels absoluut niet betekenen dat hij van de vreugdevuren af wil. ,,We vinden het een heel mooie traditie en we hebben er in deze gemeente nogal wat: 21 stuks. Het is ook niet zomaar een vuurtje, het is een evenement waar honderden mensen op af komen. We willen dan ook graag dat het doorgaat.''