Studenten Drenthe College leggen virtual reality-bril onder de loep

Emmen/Meppen - Yannick Wesseling (18) en de zeventienjarige Susan van Klinken kijken tevreden terug op hun onderzoek bij twee dementerende bewoners van het Emmer verpleeghuis De Bleerinck in de wijk Bargeres in Emmen.

De tweedejaars studenten van het Drenthe College onderzochten de vraag of het gebruik van virtual reality brillen van invloed kan zijn op het welzijn van dementerende bewoners.

Onderzoeksverslag van 38 bladzijden

Yannick en Susan - zij staken ruim zestig uur in het onderzoek - schreven een onderzoeksplan, compleet met doelstellingen, methodes en een planning. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd aan Zorggroep Tangenborgh. Verder scheef het duo een onderzoeksverslag, dat liefst 38 bladzijden telt. Alle aspecten zijn beoordeeld door het Drenthe College en de zorggroep, met als eindresultaat de volle honderd procent score voor de tieners. Het onderzoek liep afgelopen schooljaar van april tot begin deze maand. Er werd de studenten gevraagd ‘om te kijken of virtual reality kan worden toegepast in de praktijk van zorg-instellingen’.

'Bril heeft invloed'

Yannick uit Meppen en Susan uit de Emmer wijk Emmerschans zijn tot de conclusie gekomen dat het gebruik van de genoemde bril wel degelijk van invloed is op het welzijn van de deelnemende dementerende bewoners. Dat zijn in dit onderzoek mevrouw Mandemaker (90) en de 82-jarige mevrouw Grummel. Zij verblijven in De Bleerinck op de speciale afdeling Marelhof. Begeleider van de studenten tijdens het project was Saskia Timmermans, die beleidsmedewerker zorgtechnologie is namens Tangenborgh. Verder werkten Yannick en Susan samen met ondernemer Daniël Brinckmann, die bekend staat als een specialist op het gebied van virtual reality.

'We hebben echt iets bereikt'

Concreet lieten Yannick en Susan - met voorbereidende hulp van Brinckmann, die voor het beeldmateriaal zorgde - de vrouwen teruggaan naar hun jeugd door een filmpje te laten zien en beleven van de omgeving waar zij opgroeiden. Tot in detail en zonder ook maar enige haperingen werd door de deelnemende vrouwen verteld over die tijd. Verder lieten de studenten de bewoners skydiven met de virtual reality bril op. „En dat leverde een behoorlijke verhoging van de bloeddruk op”, weet Yannick. „We kunnen nu zien in de praktijk wat antwoorden op vragen zijn”, vult Susan aan. „En we hebben echt iets bereikt met ons onderzoek.”

Vervolg

Er werd op de genoemde afdeling samengewerkt met verpleegkundige Irene Oosterwijk, die mede bepaalde dat Mandemaker en Grummel zouden deelnemen. „Virtual reality is absoluut een toevoeging aan de dagbesteding voor dementerende ouderen”, stelt Oosterwijk.

Er komt een vervolg op het onderzoek, want komend schooljaar pakken andere studenten de handschoen op. Mét wellicht Yannick als begeleider. En volgens Timmermans, die trots is op de inzet van Yannick en Susan, kan het gebruik van de succesvolle virtual reality bril zeker uitgebreid worden op andere locaties van Tangenborgh. „Denk bijvoorbeeld aan zorg op afstand.”