OM eist 9 jaar cel tegen N. voor doden medestudent en huisgenoot Leonore (20)

Emmen - Tegen de 20-jarige Michael N. uit Emmen is donderdag 9 jaar geëist voor het doden van zijn medestudent en huisgenoot Leonore Prothmann. De jonge vrouw (20) is 3 september in de vroege ochtend dood gevonden in hun studentenappartement aan de Hoofdstraat in Emmen.

Volgens de officier van justitie heeft N. de Duitse studente met een mes gestoken, op bed gegooid en gesmoord met een kussen tot zij was overleden. ,,N. belde zelf 112 en zei: 'I just killed my friend' en 'You have to arrest me now'.

De politie vond haar met een bloedende wond in hals dood naast hem. De agenten hebben tevergeefs geprobeerd om haar te reanimeren. De studentenwoning werd een plaats delict.

Doodsoorzaak

N. werd meteen aangehouden. ,,De ziekelijke hartafwijking die bij het slachtoffer na sectie op haar lichaam is vastgesteld, is een onwaarschijnlijke verklaring voor haar dood", zei de officier. Volgens haar kon de eerste forensisch patholoog geen zekere doodsoorzaak geven. ,,Smoren door een kussen kan bij sectie niet worden vastgesteld."

Een tweede patholoog komt tot volgens de officier tot de conclusie dat Leonore om het leven is gekomen door verstikking als gevolg van afsluiting van de ademwegen of geweld op de hals.

Deze patholoog noemt het zeer onwaarschijnlijk dat zij is overleden door plotseling hartfalen. ,,Het komt bij jonge mensen eigenlijk bijna nooit voor. Het is in deze zaak alleen een theoretische mogelijkheid. De patholoog noemde de kans net zo groot als een grote prijs winnen in een loterij."

Worsteling

Tijdens een eerdere strafzitting bij de rechtbank vertelde de 20-jarige verdachte uit Zimbabwe dat de dood van Leonore een ongeluk was. Hij zei dat het nooit de bedoeling was om haar om het leven te brengen.

Volgens N. wilde hij een einde aan zijn eigen leven te maken met een mes. De man was depressief. Hij beweerde dat Leonore hem tegen wilde tegen houden. In de worsteling zou hij haar met het mes hebben raakt.

De officier van justitie gelooft dat verhaal niet. ,,Hij heeft verschillende verklaringen afgelegd. De betrouwbaarste verklaring is vaak de eerste verklaring die is afgelegd. Dat is voor mij de verklaring die hij aan 112 heeft afgelegd en aan de agenten die als eerste in de woning waren. Tegen de agent die na de melding in de woning kwam, vertelde dat hij ruzie had gekregen met Leonore. N. zei ook dat hij haar in de hals heeft gestoken met een mes. De andere agent die aanwezig was, heeft dat ook gehoord."

Mes met bloed op bed

Waarom is Leonore overleden en niet de verdachte?, zei de officier. ,,Hij heeft mijns inziens een actieve steekbeweging gemaakt. Dat zij uit zichzelf naast het bed terecht is gekomen, vind ik niet aannemelijk. Het mes lag op het bed. Haar bloed is er op aangetroffen. Op het matras is bloed gevonden. Opvallend is ook dat Leonore geen onderbroek droeg. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat zij met N. wilde praten om hem van zelfmoord af te houden."

Gezocht op straffen voor moord

De officier zei dat uit onderzoek blijkt dat hij via de telefoon op internet heeft gezocht naar de woorden zelfmoord, steken in de borst, steken in de longen. En later heeft N. gezocht op het gevangenissysteem in Nederland en straffen voor moord. De officier vindt dat moord niet kan worden bewezen, doodslag wel. N. heeft psychische stoornissen. Volgens de officier is hij licht verminderd toerekeningsvatbaar.

De verdachte en het slachtoffer studeerden allebei aan NHL Stenden in Emmen. Ze waren pas sinds heel kort huisgenoten. N. en Leonore volgden verschillende studies. Zij zou beginnen aan haar tweede jaar studiejaar. N. moest van school vanwege slechte studieresultaten. Hij zou naar Zweden vertrekken voor een nieuwe studie. Toch sloot hij een huurcontract van een jaar af voor een nieuwe studentenkamer Emmen.

N. is op de strafzitting aanwezig. De vorige keer is de tweede zittingsdag afgeblazen. De verdachte was onwel geworden op weg van de gevangenis naar de rechtbank en zou gereanimeerd zijn. Ook de ouders van Leonore zijn in de rechtszaal. Haar vader voor het eerst. De moeder van N. zit ook in de zittingszaal.