Van het ene naar het andere drugslab in Drenthe: verdachten blijven vast zitten

Drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het drugslab in Odoorneveen blijven in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Assen woensdag besloten.

Het gaat om een 30-jarige verdachte uit Arnhem en een 42-jarige man uit Wageningen en een 56-jarige man uit Renkum. Zij zijn opgepakt bij een inval in het speedlab in een boerenschuur in Odoornerveen. De jongste twee zouden ook betrokken zijn bij het drugslab dat vorig jaar november werd aangetroffen in de verhuurde boerderij van de ouders van René Karst in Zuidwolde.

Onderzoek naar verdachten en hun handlangers

De mannen zijn in februari 2018 vrijgelaten. Afgelopen april zijn ze bij een inval in Odoornerveen opnieuw opgepakt. Het speedlab zou in januari van dit jaar zijn opgestart. De advocaten hadden gevraagd om de verdachten in afwachting van de inhoudelijke behandeling vrij te laten. Dat verzoek is afgewezen. De zaak is doorverwezen naar de rechtbank in Arnhem. De recherche in Gelderland deed al onderzoek naar de verdachten en hun handlangers. Hun onderzoek leidde naar het drugslab in de voormalige boerderij van de familie Karst.

Na vrijlating uit voorarrest in nieuw drugslab begonnen

De boerderij is geruime tijd geleden al verkocht en wordt inmiddels bewoond door de nieuwe eigenaar. Overigens is het opmerkelijk dat twee van de drie verdachten, nadat ze onder voorwaarden waren vrijgelaten, in een nieuw drugslab aan de slag zijn gegaan. De mannen beweren dat ze weinig bemoeienis hadden met de productie van speed. Een van hen zei dat hij alleen in de schuur in Odoornerveen was op een waterpomp te repareren. Op 30 augustus is in de rechtbank in Arnhem een regiezitting tegen de drie en ook andere verdachten die betrokken zouden zijn bij de twee drugslabs in Drenthe.