Ricardo Fecken: ‘Stiekem droom ik van een paralympisch debuut’

Emmer-Compascuum - Ricardo Fecken is 25 jaar en woonachtig in Emmer-Compascuum. Hij is accountmanager bij SUEZ en mede-eigenaar van zorgboerderij Villa Vita in zijn woonplaats. Lees meer over Ricardo in deze editie van Sportief Persoonlijk.

Welke sporten of welke sport beoefen je?
„Op 27 februari dit jaar is mijn onderbeen geamputeerd. Dit gebeurde na een langdurig operatie- en revalidatieproces als gevolg van een auto-ongeluk. Voor het ongeluk was ik voetbalspeler bij vv Valthermond. Helaas kan ik eigenlijk niet meer voetballen met mijn prothese. Ik ben nu aan het verder kijken wat ik wil en kan. Op dit moment is dat vooral naar de sportschool om weer fit te worden. Ook ben ik aan het oefenen met het hardlopen op een sportblade.”

Hoe vaak sport je per week?
„Ik ben hard aan het trainen om ergens dit jaar mee te kunnen doen aan een obstacle run. Ik train nu ongeveer drie keer per week in de sportschool en daarnaast vooral weer leren hardlopen en alles wat ik moet en wil kunnen met mijn prothese voor een obstacle run.”

Je doet mee aan de Ottobock Benelux Running Clinic. Vertel!
„Heel gaaf dat ik mee mag doen aan de Ottobock Benelux Running Clinic. De clinic zal begin juli dit jaar plaatsvinden in Vught. Tijdens deze vier dagen durende clinic mag ik samen met veertien andere mensen met een amputatie uit de Benelux trainen op een sportblade. Na bijna vier jaar niet gerend of gesport te hebben, kijk ik ernaar uit mee te doen!”

Wat houdt die clinic precies in?
„We leren onder andere hoe te bewegen op een sportblade onder begeleiding van meervoudig Paralympisch kampioen Heinrich Popow. Verder worden we geïnspireerd door een aantal bijzondere mensen, al weet ik nog niet precies door wie. Verder is het nog een grote verrassing.”

Wat kun je vertellen over een sportblade?
„Ik heb nog maar twee keer op een sportblade mogen lopen. Een sportblade wordt helaas niet vergoed, dus ik mocht het eerst even proberen in het revalidatiecentrum. Ik kreeg voor die paar keer een sportblade van Ottobock te huur. Het rennen op een blade viel mij in het begin erg tegen. Je kan het een beetje vergelijken met vroeger. Je liep voor het eerst op stelten, maar dan nu met vering onder de stelt. Vervolgens ga je een stuk rennen op die stelt. Dat valt tegen! Allereerst moet je helemaal opnieuw je evenwicht vinden. Bovendien vraagt het rennen om veel kracht, balans en spiercontrole. Bij rennen op die sportblade komt ook flink wat kracht te staan op mijn stomp. Dit kan, zeker in het begin, leiden tot (spier)pijn en blaren. Gelukkig valt dit nu nog mee. Net als elke sport vraagt het dus gewoon om training, training en nog eens training!”

Welke sport ga je beoefenen met jouw sportblade?
„Stiekem hoop ik dat ik weer kan voetballen of desnoods keepen. Maar die kans is niet heel groot. Anders wil ik gewoon weer hardlopen en sprinten, met andere woorden atletiek. En misschien ooit mee mogen doen aan grote paralympische sporten.”

Wat wil je nog bereiken in jouw sport?
„Op dit moment is mijn hoofddoel om een obstacle run te volbrengen en weer grote stukken te kunnen hardlopen. En stiekem droom ik af en toe van een paralympisch debuut.”

Een relatie?
„Ja, met Anne! Anderhalf jaar voor het ongeluk heb ik haar op een moderne wijze - via Tinder - ontmoet. De dagen na het ongeluk dacht ik dat ze het niet ging trekken en dat het voorbij zou gaan. Ik was immers zwaargewond en het was al duidelijk dat ik zwaar letsel ging overhouden aan het ongeluk. Toch bleef ze en zijn we sterker en sterker geworden. Zo sterk dat we 19 juli 2019 gaan trouwen!”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„Er was ooit een man met de legendarische uitspraak: Do what you can, with what you have, where you are van Theodore Roosevelt. Deze uitspraak heeft mij de afgelopen jaren veel geholpen en ik hoop dat dit ook vele anderen kan helpen. Geniet van het leven!”

Bekijk ook de website www.ricardofecken.nl.

Meedoen?

Ook meedoen aan onze rubriek Sportief Persoonlijk? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.